23.11.2012

Hızlı trenden 800 milyon dolar gelecek

Hürriyet - Yapımı devam eden hızlı tren hatlarının devreye girmesiyle, yılda 30 milyon yolcu taşıyacak Yüksek Hızlı Tren (YHT), Türkiye ekonomisine yıllık 800 milyon doları aşan katkı sağlayacak. Türkiye’nin YHT teknolojisine sahip dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı ülke olduğunu hatırlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Yurt genelinde demiryolu ağı 25 bin kilometreye çıkarılacak. Bu ağın 10 bin kilometresini oluşturacak YHT hatları ise ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya önemli katkı sağlayacak” dedi.


Türkiye’nin dört büyük kentini hızlı trenle birleştirmek için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğüne dikkati çeken Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: “Yılda 17 milyon yolcu taşıması planlanan Ankara-İstanbul Projesi’nde sona yaklaşıldı. Ankara-İstanbul arasını 3 saate düşürecek olan hattı ‘asrın projesi’ olarak da nitelendirilen MARMARAY’la birlikte 30 Eylül 2013 tarihinde eşzamanlı hizmete açacağız. Her yıl ortalama yaklaşık 6 milyon yolcu taşınacak Ankara-İzmir hattını ise 2015 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 624 kilometrelik hatta, Ankara’dan yola çıkan vatandaşlarımız, otobüsle 8 saat süren yolu, YHT konforuyla 3,5 saatte alarak İzmir’e ulaşacak.”


Bir diğer önemli projenin ise Ankara-Bursa olduğunu anlatan Yıldırım, “Yarım asırlık aradan sonra Bursa’ya demiryolunu getirecek projeyle vatandaşlarımız, 2 saat 15 dakikalık seyahatin ardından Ankara’ya varmanın mutluluğunu yaşayacak. Bu hattımızda da her yıl ortalama 6 milyon kişi yolculuk edecek. Bunların haricinde Sivas, Kayseri, Erzincan ve Antalya başta olmak üzere yurdumuzun 4 bir tarafını demir ağlarla örmek için çalışmalarımız sürüyor. 2023 ve 2035 projelerimizi hazırladık bir bir hayata geçiriyoruz” dedi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ulaştırma sektörü; lojistik sektörü; türkiye demiryolları; hızlı tren projesi; binali yıldırım