22.11.2012

İstanbul’a üçüncü havaalanı ihalesi yıl sonunda

Hürriyet - İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yapımı ve işletmesi için yerli birçok şirket şimdiden sıraya girerken, ihaleye yabancı şirketlerin girebilmesi için ‘Noel’ tatilinin bitmesi bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapılar Genel Müdürü Metin Tahan, Sabancı, Limak, Kolin, Alarko, IC ve TAV’ın ilgilendiğini açıkladığı 3’üncü havalimanı ihale sürecinin bu yılsonuna kadar netleşmesini planladıklarını söyledi. Tahan, “Yerli ve yabancı büyük firmaların ihaleye olan ilgileri açık. Her geçen gün artan ilgiyi görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Yurtdışıdan ilgilen de birçok şirketin olduğunu söyleyen Tahan şunları söyledi: “Üçüncü havalimanı gibi büyük bir projede dünyanın her bölgesinden ilgilenen şirketler var. Avrupa, Asya ve Amerikalılar yakından ilgileniyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılması özellikle yabancıların ilgisini çeken bir model. Türkiye bu modelin dünyadaki öncülerinden ve iyi uygulayıcılarından bir ülke. Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) ihale için gerekli başvurular yapıldı. Yıl bitmeden ihaleye çıkılacağını düşünüyoruz.”

Atatürk Havalimanı’nın artan kapasite karşısında yetersiz kalmasıyla inşasına karar verilen 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havalimanın yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yerli firmaların yanı sıra birçok yabancı firmanında ilgilendiği ihale için, “Yıl bitmeden ihale ilanına çıkmak istiyoruz. Yabancı şirketler için noel tatilini de göz önünde bulunduruyoruz. Öncesine yetişmeyebilir ama hemen sonrasında yapmayı planlıyoruz” bilgisini verdiler.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; altyapı sektörü; ulaştırma sektörü; istanbul üçüncü havaalanı; üçüncü havaalanı ihale