24.06.2011

Zentiva'nın Ar-Ge üssü Türkiye olacak

Sabah - Dünya ilaç devi Sanofi-aventis'in eş değer ilaç kuruluşu Zentiva, Türkiye'yi Ar-Ge üssü seçti. Kırklareli, Lüleburgaz'daki tesislerinde yeni ürün geliştirmek için her yıl ortalama 10 milyon Türk lirası tutarında yatırım yapacaklarını söyleyen Zentiva Dünya Başkanı Rob Koremans, "Bu yıl ayırdığımız bütçe 13,6 milyon Türk lirası. Her yıl 15 yeni ürün geliştirip Lüleburgaz'dan dünyaya ulaştırmak istiyoruz" dedi. Koremans, 2007 yılında Eczacıbaşı-Zentiva ortaklığı ile kurulduklarını, 2009 yılında da Zentiva'nın Sanofi-aventis Grubu tarafından satın alındığını belirterek, "Böylece Lüleburgaz grubun en büyük üç Ar-Ge merkezinden biri haline geldi" dedi. Hükümetin sağlık alanındaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Rob Koremans, "Oldukça başarılı çalışmalara imza atıldı" dedi.

Zentiva'nın dört üretim üssünden biri olan Lüleburgaz tesisi, yıllık 425 milyon kutu kapasitesine sahip. Geçtiğimiz yıl 295 milyon Türk lirası ciro yaptıklarını söyleyen Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan, son iki yılda Zentiva'nın Avrupa'da en hızlı büyüyen şirketlerden biri olduğunu belirtiyor. Arslan, "2009 yılından bu yana 22. sıradan 3. sıraya çıktık" dedi. Zentiva'nın ithalattan üretime geçen bir şirket olduğunu söyleyen Arslan, "2010 yılı öncesinde başka yerlerde üretilen, ithal edilen ürünlerin % 95'i artık Türkiye'de üretiliyor. İhracat yapıp, ithalatı önlüyoruz. Artık yerli bir şirket statüsündeyiz. Grubun dünyaya antibiyotik satışını da Türkiye'den yapacağız" diye konuştu. Arslan, 2012 yılından itibaren başlayacak antibiyotik üretiminin aralarında Japonya, Rusya ve Kanada'nın da yer aldığı 29 ülkeye yapılacağını belirtti.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; sağlık sektörü; ilaç üretimi; ilaç geliştirme; zentiva; sanofi-aventis; lüleburgaz; ilaç yatırımı; ilaç ar-ge; zentiva türkiye