25.08.2014

6 milyar avroya güneşe yolculuk

Milliyet - Güneş enerjisi ihaleleri için şirketler belirlenen kapasitenin 11 katına denk gelen 5 bin megavatlık yatırım için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu.


Güneş enerjisi yatırımlarında son viraja gelindi. Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda Türkiye’de 600 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması kararına yer verildi.


Bunun ardından yapılan çalışmalarda yatırımcıların 27 bölgede güneş enerjisi yatırımı yapılması için alan belirlendi. EPDK geçtiğimiz yıl şirketlerden alınan yatırım başvurularını ve tüm Türkiye’deki güneş enerjisi sahalarını tek tek belirledikten sonra şirketlerin başvuru süreçlerini tamamladı. Mayısta gönderilen Elazığ ve Erzurum bölgelerinin ardından 17 bölgede de güneş enerjisi yatırım ihalelerinin gerçekleştirilmesi için başvurular Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) gönderildi.


Bu bölgelerde yaklaşık 1 milyar avro yatırımla hayata geçecek toplam 425 megavatlık güneş enerji santral kapasitesi için 11 katı olan 5 bin megavatlık talep geldi. Yani şirketler yaklaşık 6 milyar avro yatırım talebinde bulundu.


Bir bölgeye birden fazla başvurunun geldiği durumda TEİAŞ’ın açtığı ihaleyi kazanan şirket yatırımı yapabilecek. Bu kapsamda da en büyük yarış ise Konya’da gerçekleştirilecek.


46 megavatlık kapasite için kapasitenin 20 katından fazla olan 1000 megavatın üstünde talep gelen Konya’da tam 62 şirket yarışacak. Konya’yı 41 taleple Niğde-Aksaray izliyor.

Güneş Panelleri Görseli