29.03.2011

Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Türkiye’de kurulacak

Hurriyet Daily News - Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda faaliyet gösteren ABD-Hollanda ortaklığı GiraSolar, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralini Türkiye’de kurmak için kolları sıvadı. Şirketin Türkiye’ye yönelik planları arasında güneş enerjisi santrali için gereken fotovoltaik panellerin Türkiye’de üretimi ve ihracı da bulunuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren GiraSolar CEO’su Wieland M. Koornstra, Türkiye’de enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirket ile ülkenin güneyinde bir güneş enerjisi santrali kurma konusunda görüştüklerini söyledi. 100 megavat (MW) kapasiteli olması planlanan güneş enerjisi santrali ile Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük fotovoltaik tesisine sahip olacağını söyleyen Koornstra, Türkiye’de üretilecek güneş panellerini Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi düşündüklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl hayata geçen Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) ile güneş enerjisinden elde edilen elektrik için kilovat/saat başına 0.133 ABD doları alım garantisi bulunuyor. Türkiye sınırları içinde üretilen aksam ve ekipmanın kullanıldığı tesisler için ilave bir teşvik daha öngören kanuna göre, tesisin faaliyete geçmesini takip eden beş yıl boyunca alım yapılan elektrik için kilovat/saat başına 0.004-0.024 ABD doları ek destek daha verilecek.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; güneş enerjisi; güneş paneli üretimi; girasolar; yek; yenilenebilir enerji; fotovoltaik