29.07.2013

Teknoparkların ihracat hedefi büyük!

Dünya - Türkiye'deki teknoparkların 10 yıllık gelişimini ve gelecek 10 yılını analiz eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün, 2023 yılı hedefleri büyük. 10 yıl içinde teknopark sayısını 2 katına çıkarmayı hedefleyen Ergün, bugün teknoparklardan yapılan 1 milyar dolarlık ihracatın ise 10 milyar doları aşacağını öngörüyor. Kendi halinde büyümelerle yetinmeyecekleri mesajını veren Ergün, "10 yıl sonra 2 milyar dolarlık ihracat yapılırsa bu, ilerleme sayılmaz. Sıçrama yapılması gerek" yorumunu yapıyor.


Bakan Ergün, 10 yıl önce sadece ODTÜ ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi olmak üzere iki teknopark olduğunu belirtiyor. Bugün ise bu sayı 52'ye ulaşmış durumda. Bu süreçte altyapıları güçlendirmek ve farkındalığı artırmanın önemine değinen Ergün Dünya'ya yaptığı açıklamada, "Üniversitelere, sanayi kuruluşlarına, kamuya ve topluma, Ar-Ge konusunun önemli olduğunu; ekosistemin kurulmaya başlandığını ve buralarda yer almaları gerektiğini ısrarla vurguladık. Şimdi, 52'ye ulaşan teknoparklardan 36 tanesi aktif. Yeni teknoparklar için de başvurular var, değerlendirme aşamasındayız. Biz buradaki sinerjinin çok önemli olduğunu ve yeni kurulan şirketlerin burada yer alması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.


"Ekonominin hemen her alanında olduğu gibi teknoparkların da 2023 hedefleri var ve bu hızla gidildiği takdirde bu hedeflere ulaşmak Bakan Ergün'e göre mümkün. "2023'te 100'ü aşkın teknoparkımız olacak. 10 bin civarında teknoloji firması faaliyet gösterecek. Bunların bir kısmı ihtisas teknoparkları olacak. 10 yıl sonra bu ekosistem, her sektöre çok önemli teknolojik transferler yapan mekanlar haline gelecek" diyen Ergün, söz konusu mevzuatların da zamana uymak adına kendini yenileyeceğini söylüyor.


Karma teknoparklarla başlayan sürecin, İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile devam ettiğini belirten Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yakın zamanda ihtisas teknoparkları döneminin başlayacağını söylüyor. Ergün, "Sadece savunma sanayi konusunda Ar-Ge yapan teknoloji firmalarının olacağı İstanbul Kurtköy'deki teknopark, ihtisas teknoparklarına bir örnek. Gebze'de bilişim firmalarının olduğu teknopark var. Belki yarın sadece tıbbi teknoloji şirketlerinin ya da sadece ilaç geliştiren şirketlerin yer alacağı bir teknopark olacak. Bu yönde talepler de gelmeye başladı" bilgisini veriyor.

Kimya İle İlgili Görsel