29.09.2011

İlk büyük Çin yatırımı yolda

Dünya - Çin, Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırımını Ege'de yapacak. Çin'in Zhejeing eyaletinin devlet şirketi Zhejiang Enerji Grubu, Polat Madencilik ile birlikte Soma'da kömür ocağı işletmesi ve termik santral için 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.

Konya merkezli Polat Madencilik ile Çin'in Zhejeing eyaletinin hükümete bağlı enerji şirketi arasında Polat Madencilik'in Kınık ve Soma'daki 2 bin hektarlık ruhsatlı sahasında kömür madeni işletmesi ve termik santral kurulması için protokol imzalandı.

 

İki aşamalı olarak hayata geçirilecek olan proje tamamlandığında 1 milyar dolarlık yatırım yapılmış olacak. Projenin 5 yılda tamamen faaliyete geçmesi hedefleniyor. Projenin Çin'in Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırımı olacağını vurgulayan Polat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat, "Birinci aşamada yıllık 3 milyon ton kapasiteli bir kömür ocağı gerçekleştirilecek. Bu ileriye dönük olarak 5 milyon ton kapasiteye çıkarılabilecek. İkinci aşamada ise fizibilite çalışmasına bağlı olarak ya bir tane 660 MW ultra süper kritik ya da 2 adet 300 MW kurulu güç kapasitesindeki kömür yakıtlı, son teknoloji ve çevreye duyarlı termik santral üniteleri inşa edilecek..” dedi. 

 

Toplam yatırım tutarı 1 milyar doların üzerinde olan proje ile ilk etapta 2 bin, daha sonra 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; madencilik sektörü; enerji sektörü; madencilik yatırımı; Zhejiang; polat madencilik; termik santral; soma; kınık