30.07.2013

Sancaktepe’den Detroit’e proje yağacak

Milliyet - Ford Motor Company’nin dünyadaki en büyük üçüncü araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezi olan Ford Otosan, İstanbul Sancaktepe’de sıfırdan bir Ar-Ge merkezi inşa etmeye başladı. 2014 ortasında hizmete açılacak bu merkez, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük otomotiv Ar-Ge merkezi olacak..


Geçtiğimiz günlerde temeli atılan mühendislik merkezi, 60 milyon liraya malolacak. Ford Otosan’ın yanı sıra merkezi Detroit’te olan Ford Motor Company için yürütülen projelerde de kullanılacak merkezde, 1500 kişi çalışabilecek. Ford Otosan’ın 1240 olan mühendis sayısı da, 2014’te 1400 kişiye çıkaracak. Yeni merkez Ford Otosan’ın Gebze, Gölcük ve İnönü’de çalışan tüm Ar-Ge ekibini tek çatı altında toplayacak. Bu merkez hizmete açıldığında, Gebze’deki merkez küçültülerek bir süre daha hizmet verebilecek. Yeni tesiste büyük bir tasarım stüdyosu ve laboratuvarlar bulunacak.

Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich, yeni mühendislik merkezinin, küresel “One Ford” (Tek Ford) planı çerçevesinde Ford Motor Company için de önemli olduğunu söyledi.

Ford Otosan’ın, Ford’un geleceğe dönük ticari araç planlarında sadece Avrupa değil, küresel ölçekte de önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Samardzich, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki Ürün Geliştirme ekibi, konseptten üretime kadar araç, motor ve güç aktarım organlarını tasarlamak, mühendisliğini yapmak, test etmek için gereken deneyim ve yeteneklere sahip. Bu nedenle Ford Otosan’ın yeni Mühendislik Merkezi’nin, Türk otomotiv sektörü açısından da müthiş bir gelişme olduğuna inanıyorum.”

 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, 1961’de 10 kişilik ekiple başlayan Ar-Ge maceralarının, Connect’le gelişip, küresel Cargo ve Courier projesine kadar uzandığını hatırlattı. Bunun, Ford Otosan’ı Ford dünyasında öne çıkarttığını belirten Yenigün, mühendislerinin yüzde 20’sinin sürekli dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışmalara katıldığını anlattı.

Ford Otosan Araba Görseli