30.07.2015

Türkiye-Çin ticaretinde hedef 100 milyar dolar

Star – Resmi bir ziyaret için Çin’in başkenti Pekin’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmelerinde ekonomi  önemli bir gündem maddesi olurken, iki lider 100 milyar dolarlık ticaret hedefi ortaya koydu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin’de gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Forumu’na katıldı.


Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerde son yıllarda karşılıklı güven temelinde önemli mesafeler katedildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gelişmelerde 2010’da kurulan stratejik iş birliğinin büyük katkısının olduğunu söyledi. Başkan Şi ile dün gerçekleştirdikleri görüşmelerin ticari ve ekonomik iş birliğinin dengeli bir şekilde geliştirilebilmesi konusunda çok verimli olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Görüşmeler sonunda bu çerçevede aldığımız kararların hayata geçirilmesi için ilgili kurumlarımızı talimatlandırma konusunda mutabık kaldık” dedi.


Erdoğan, Çin’in, Türkiye’nin Uzak Asya’daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “2002 yılında 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimizin 2014 yılında 28 milyarı bulmasından memnuniyet duyuyoruz. Ticarette kazan-kazan ilkesinin sağlıklı ve güvenli ekonomik ilişkinin önemli bir paydası olduğuna inanıyorum. Ancak Çin ile ticaretimizde 2000 yılında 1.24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıkmış durumda. Bu rakamın dengeli ve sürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekiyor bunu da aramızda değerlendirdik. İnanıyorum ki bu konuda Çin’in Türkiye’de yapacağı yatırımlar bu açığı kapama açısından büyük önem arz ediyor. Biz bu konuda kolaylaştırıcı her türlü adımı atmaya hazırız.”


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-Türkiye arasındaki stratejik işbirliğini daha da büyütmeye yönelik görüş birliğine varıldığını belirtti. Türkiye-Çin İş Forumu’nda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi, iki ülke arasında başbakan yardımcılığı düzeyinde yapılan anlaşmanın Çin-Ortadoğu ülkeleri arasındakilerin en büyüğü olduğunu vurguladı. Şi ayrıca, bu anlaşmayla tarafların birbirine verdiği önemi iki ülke arasında öncelikli olarak hızlı tren ve yeni enerji alanlarında adımların atılacağını söyledi. Şi, Çin şirketlerinin bu alanlarda güçlü olduğunu ve Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı tren hattının 2. etabını başarılı şekilde yaptıklarını ve Kars-Edirne hızlı tren projesi dahil diğer demiryolu projelerine aktif şekilde katılma niyetleri olduğunu açıkladı. Türkiye’nin enerji koridoru oluşturmak istediğini ve Çin’in yeni enerji alanında avantajları olduğunu ifade eden Şi, bu alanda katkıda bulunabileceklerini kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan -  Şi Cinping El Sıkışma Görseli