30.10.2013

Marmaray, Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yılında törenle açıldı

Hürriyet Daily News – İstanbul’un Avrupa ve Asya kıyılarını su altından bağlayan Marmaray’da ilk sefer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıldönümünde törenle yapıldı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponsa, Somali Başbakanı Hasan Şeyh Mahmut ile yerli ve yabancı pek çok konuğun katılımıyla gerçekleşen açılışla birlikte günde bir milyon kişiyi taşıması beklenen 76 kilometre uzunluğundaki tünel, Türkiye’nin altapı alanında devrim niteliğindeki devasa projelerinin ilkini oluşturuyor.


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde hükümetin çok büyük bir hediye sunduğunu belirterek, bu projenin dünya için sayılı projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Gül, "Çok büyük projeler önce hayal edilir. Sonra ideal haline gelir ve sonra da iş bilen kararlı, vizyon sahibi insanlar çıkar bunları gerçekleştirir. 153 sene önce hayal edilen bu proje hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi" dedi.


Başbakan Erdoğan da, "Asrın projesi" Marmaray'ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydederek, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" diye konuştu.

Marmaray Görseli