30.12.2011

Hintli Aditya 510 milyon dolar yatıracak, ithalatı 800 milyon dolar azaltacak

Hürriyet - Hintli Aditya Birla Grup, Türkiye’de üretimi bulunmayan ve tekstil sektörünün ithal etmek zorunda kaldığı viskon elyaf üretimi için beş yılda 510 milyon ABD dolarına ulaşacak yatırımla geldi.

 

İstanbul’daki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı ve Aditya Birla Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Selüloz ve Elyaf Grup Direktörü K.K Maheshwari’nin katılımıyla açıklanan yeni yatırım için Hintli Grup, birçok ülkeyi eleyerek Türkiye’yi seçti.

 

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB), 100 hektarlık arazi üzerinde kuracağı tesisle 550 kişilik istihdam sağlayacak olan Aditya Birla, üretime 2014 yılı sonunda geçecek. İlk etapta 120.000 ton kapasiteyle başlayacak olan üretim bir süre sonra 180.000 tona çıkarılacak. Yatırımın iç pazarın ihtiyaçlarına yanıt vererek cari açığın azaltılmasında rol oynaması hedeflenirken, üretimin % 20’sinin de ihraç edilmesi planlanıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı Ocak-Ekim döneminde viskon elyafta toplam ithalat miktarının 199.000 ton olduğunu belirterek, “İthalat bedeli 652 milyon ABD doları oluyor. Yıl sonuna kadar da 750-800 milyon ABD dolarına yaklaşacak bir rakamdır. Bu yatırım, sadece Türkiye’de toplam ithalatı karşılamayacak, ihracatı da olacak. Türkiye’nin döviz dengesine 1 milyar ABD dolarına yakın katkı sağlayacak” dedi.

 

TYDTA Başkanı İlker Aycı, Aditya Birla’nın yatırımı için arazi seçiminden teşvik başvurularına kadar pek çok konuda şirkete destek olduklarını belirterek, yatırımın cari açığa yapacağı katkının altını çizdi. Bu yatırımın ithal ikameci bir yatırım olmadığını da ifade eden Aycı, Aditya Birla’ya destek olacaklarını, başka yatırımları gündeme alma konusunda da yardımcı olacaklarını kaydetti.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; adana osb; aditya birla; tekstil sektörü; türkiye yatırım ajansı; başbakanlık yatırım; tydta; ilker aycı; hint yatırımı; viskon elyaf