7.08.2020

Türkiye’deki Ekonomik Göstergeler Toparlanmaya İşaret Ediyor

Covid-19 salgınının gelişmiş ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, Temmuz ayında Türkiye ekonomisindeki ait göstergeler hızlı bir toparlanmanın ve yılın ikinci yarısı için daha iyi sonuçların sinyallerini veriyor.

IHS Markit ve İstanbul Sanayi Odası tarafından ortaklaşa hazırlanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran ayındaki 53,9 değerinden, Temmuz ayında 56,9'a yükselerek son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sonuçlar, Nisan ayındaki Covid-19 kaynaklı daralmanın ardından Türkiye ekonomisinde güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor.

Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) artış oranı Temmuz ayında %11,76'ya geriledi. Sonuçlar hakkında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyon konusundaki mücadelemizi, hedefe ulaşma azmimizi ve bu konuda atacağımız yapısal adımları kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, Haziran 2020 döneminde başlayan ihracattaki artış eğilimi Temmuz ayında artarak devam etti. Ticaret Bakanlığının yayımladığı son verilere göre Türkiye'de ihracat aylık bazda %11,51 artışla 15,1 milyar ABD dolarına ulaşarak salgın dönemindeki en yüksek aylık rakama ulaştı.
Çizgi Grafik Ve Yükseliş İfade Eden Ok Görselleri