1.11.2016

Global yatırımcılar Türkiye ekonomisine güven duymaya devam ediyor

Anadolu Ajansı – 9.Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantısı 27 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşti. Toplantı, Türkiye’nin bir yatırım merkezi olarak imajını güçlendirmeyi, daha fazla yatırımcı çekmeyi ve yapılmakta olan reformlara uluslararası bir perspektif sağlamayı amaçlıyor.

 

Günboyu devam eden toplantıdan sonra, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katıldığı bir basın toplantısı ile katılımcı firmalar adına bir deklarasyon okundu.

 

Deklarasyonda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yabancı şirketlerin Türkiye ekonomisine olan güveni ifade edilerek, hükümetin reformlar ve teşvikler yoluyla sağladığı desteğe, Türkiye’nin birçok gelişmekte olan ülkeden daha fazla büyüdüğüne, orta vadeli programa, 10.Kalkınma Planı’na ve hükümet programına vurgu yapıldı. Bununla birlikte, bütün bu faktörlerin, Türkiye’nin inovasyon ve verimlilik odaklı bir ekonomi olması yolunda önemli olduğu belirtildi.

 

Deklarasyon ayrıca, zor zamanları fırsata çevirmek ve Türkiye algısı ile gerçekler arasındaki farkı minimize etmek için bazı öneriler de içeriyor. Bu kapsamda, makroekonomik istikrarın sağlanması, yapısal reformlara devam edilmesi, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi stratejik sektörlere öncelik verilmesi ve uluslararası iletişim kanallarının daha etkin kullanılması gibi konuların altı çizildi.

 

YDK 2004 yılında, uluslararası firmaların yöneticilerinin katılımı ile kuruldu. 9.YDK toplantısına Dünya Bankası, Alstom, Bank of China, Sberbank, Katar First Bank, BP, Burgan Bank, Microsoft, Renault, United Technologies Corporation ve Vodafone gibi firmaların üst düzey yöneticileri katıldı. 14 farklı ülkede 10 farklı sektörde faaliyet gösteren bu firmalar, 700 milyar dolar büyüklüğe sahip ve 1,5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 
9.Yatırım Danışma Konseyi (YDK) Görseli