24.10.2016

Dünyanın en büyük fotovoltaik güneş santrali 2018 yılına kadar Konya’da inşa edilecek

​Daily Sabah – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Konya’nın Karapınar ilçesinde inşa edilecek 1.000 megavatlık fotovoltaik güneş santrali için Aralık 2016’da ihaleye çıkılacağını söyledi. Dünyanın en büyük güneş tarlası olacak santral, Türkiye’de yenilenebilir enerji  alanında kaynak kullanımı açısından yeni bir döneme kapı aralayacak.

 

ABD, Çin ve Avrupa merkezli firmaların ihalede yarışması beklenirken Konya’ya 1 milyar dolardan fazla yatırım çekilmesi hedefleniyor. Söz konusu yatırımın enerji maliyetlerini ve fiyatlarını düşürmesi öngörülüyor. 2.000 hektarlık bir alana kurulacak santralin yıllık 1.7 kilowat saat elektrik üretmesi ve 600,000 haneye elektrik sağlaması amaçlanıyor.

 

Böyle bir projenin dünya çapında ilk ve tek olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, verilecek tekliflerin yıllık minimum 500 megavat kapasiteli PV üretimini taahhüt etmesi gerektiğini belirtti. Üretimin 2018 yılında başlaması ve ürünlerin zamanla ihraç edilmesi öngörülüyor.

 

Türkiye’nin 2017 yılının ilk çeyreğinde rüzgar enerjisi için de ihaleye çıkması bekleniyor. Albayrak, rüzgar ihalesi için yatırımcılara alternatif araziler önereceklerini ve ihalenin kazan-kazan esası üzerine olacağını belirtti. Bu projelerin yerli teknolojiyi ve Ar-Ge çalışmalarını teşvik etmesi ve Türk mühendisler için iş imkanları oluşturması bekleniyor.

Konya’nın Karapınar İlçesinde Yer Alan Alan Güneş Santrali Görseli