8.05.2017

Kale Grubu ve Rolls Royce Türkiye'nin ilk milli savaş uçağı TF-X için motor üretecek

İngiliz otomotiv ve havacılık devi Rolls Royce ve Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi firmalarından Kale Grubu ortak bir şirket kurduklarını duyurdu.

 

TAEC Uçak Motor Sanayi A.Ş. adı verilen ortak şirketin yüzde 51'i Kale Grubu'na, yüzde 49'u Rolls Royce'a ait olacak. Ortaklık anlaşması 8 Mayıs 2017'de İstanbul'da imzalandı. TAEC, askeri ve sivil alanda jet motoru üretecek. Üretilecek motorların fikri mülkiyet hakkı Türkiye’nin olacak.

 

Kale Grubu, şu anda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilmekte olan TF-X Milli Savaş Uçağı projesinin yönetimini üstleneceklerini açıkladı. TF-X, Türkiye'nin yerel olarak tasarlanan ve üretilen ilk savaş uçağı olacak ve 2020'li yılların başlarında şu andaki F-16 filosunun yerini alacak.

 

Bu ortak girişim öncesinde iki ülke arasında Ocak 2017'de, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Ankara ziyareti sırasında, 125 milyon dolarlık bir savunma anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma kapsamında, İngiliz Havacılık ve Savunma Şirketi BAE Systems ile TUSAŞ’ın TF-X projesinde iş birliği yapması kararlaştırılmıştı.

Kale Grubu ve Rolls Royce Ekibinin Çekilmiş Fotoğrafı