5.09.2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi’ne katılarak ekonomik ilişkileri güçlendirdi

Anadolu Ajansı – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4-5 Eylül tarihlerinde Çin’in Hangzou kentinde gerçekleşen G20 zirvesine katıldı. Türkiye, bir önceki G20 dönem başkanı olarak, uzun vadeli sürdürlebilir kalkınma, eşitsizliklerin ve kalkınmadaki dengesizliklerin giderilmesi yönündeki adımlara desteğini tekrarladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve esnasında ABD Başkanı Barrack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Alman Şansölyesi Angela Merkel ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

 

Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme, 9 Ağustos St.Petersburg görüşmesinin ardından Ankara ve Moskova arasında tekrar başlayan ilişkilerin ardından yapılan ilk resmi görüşme oldu. İki liderin karşılıklı işbirliği fırsatlarını görüştüğü toplantıda Putin, 240 kişinin hayatını kaybettiği, 2.200 kişinin ise yaralandığı 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin normalleşmeye başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

Erdoğan – Merkel görüşmesinde ise Merkel Almanya’nın Türkiye’ye olan desteğini vurgularken, Erdoğan, 15 Temmuz sonrası telefon görüşmeleri aracılığıyla verdiği destekten dolayı Merkel’e teşekkür etti. İki lider ayrıca Almanya-Türkiye ilişkilerinin ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan geliştirilmesi yönünde görüş birliğine vardı.

 

G20 ayrıca, 15 Temmuz’dan sonraki ilk Erdoğan-Obama görüşmesine sahne oldu. Erdoğan Türkiye ve ABD’nin model ortaklığının devam ettiğini belirtirken, Obama ise Türkiye’nin güçlü bir NATO müttefiki olduğunu söyledi. Obama ayrıca mültecilere verilen destekten ve diğer tüm ülkelerden daha fazla mülteciyi misafir etmesinden dolayı Türk hükümetine ve Türk halkına şükranlarını ifade etti.

 

Tüm dünyadaki gelirlerin yüzde 90’ına, ticaret hacminin yüzde 80’ine, nüfusun üçte ikisine sahip G20 ülkeleri 1999’dan beri iş dünyası, iş gücü, sivil toplum ve genç nüfus arasındaki bağların geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu seneki zirvenin sloganı ise “Yenilikçi, canlı, birbirine bağlı ve kapsayıcı bir dünya ekonomisine doğru” olarak belirlendi.  

G20 Zirvesinde Liderlerin Çekilmiş Fotoğrafı