29.08.2016

Yavuz Sultan Selim Köprüsü eşsiz özellikleriyle dünyadaki yerini aldı

Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 senesinde, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak, ihracatı arttırmak ve enerji, taşımacılık ve sağlık gibi alanlar başta olmak üzere altyapı yatırımlarına hız vermek gibi hedefleri olan Türkiye, hızla artan altyapı yatırımları ile dönüşmekte ve ekonomisine dinamizm katmaktadır. Bu amaçla, 10.Kalkınma Planı’nda altyapı yatırımlarının finansmanı için kamu-özel ortaklığı sisteminin uygulanması amaçlanmıştır. Bu sistem dahilinde hayata geçirilen metro hatları, İstanbul 3. havalimanı, Avrasya Tüneli, İzmit Körfez Köprüsü (Osmangazi), ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerin Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

 

İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan son başyapıt, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa al-Khalifa, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir Izetbegovic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve diğer birçok üst düzey davetlinin katıldığı törenle 26 Ağustos’ta hizmete açıldı. Üç milyar dolar yatırımla, 27 ay gibi bir sürede tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyadaki diğer köprülere göre birçok ayrıdedici özelliğe sahip. 1,4 kilometre ile üzerinde raylı sistem (8 şerit otoyol, 2 şerit raylı sistem) bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ayrıca, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile dünyanın en uzun asma köprüsüdür.

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3 aşamadan ve 2018 yılına kadar tamamlanması öngörülen toplam 257 kilometrelik otoyol ve bağlantı yollarından oluşan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin ilk aşamasıdır. Köprünün seyahat sürelerini kısaltarak yıllık 1,75 milyar dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.  

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada Avrasya Tüneli ve 3. Havaalanı dahil olmak üzere bütün mega projelerin öngörülen süre içinde tamamlanacağını ifade ederek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün eşsiz özellikleri ile dünyanın en özgün köprüleri arasında yerini aldığını söyledi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Görseli