3.03.2017

Türkiye önümüzdeki on yıl içerisinde enerji ihracatına başlayacak

Doğal gaz arzının güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir yatırım Şubat 2017'de hizmete sokuldu. Türkiye, enerji arzının güvenliğini artırma politikası kapsamında İç Anadolu'nun Aksaray ilinde Tuz Gölü doğal gaz depolama tesisinin açılışını yaptı. Bu tesis sayesinde ülkenin toplam depolama kapasitesi yaklaşık %50 oranında artacak.

 

Tesisin açılışı, 10 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 700 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edilen 12 kuyudan oluşan tesis, ülkenin doğal gaz şebekesine günde 44 milyon metreküp doğal gaz pompalayacak. Yatırımın yeni aşamalarının önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamlanmasıyla tesisin depolama kapasitesinin 5,4 milyar metreküpe çıkması beklenmektedir.

 

Türkiye, ayrıca ilk  yüzen depolama ve gazlaştırma ünitesini (FSRU) Aralık 2016'da Ege Denizi sahilindeki Aliağa'da işletime soktu. Bu terminalin kurulması, son yatırım kararından tamamlanmaya kadar 6,5 ay sürdü. Proje iş ortakları Kolin ve Kalyon tarafından seçilen çok uluslu Fransız enerji grubu Engie, projede kullanılacak 145.000 metreküp kapasiteli Neptune deniz taşıtını sağladı.

 

Günde 20 milyon metreküpe kadar doğal gaz dağıtma kapasitesine sahip olan yeni Etki LNG terminali, karada yer alan diğer iki LNG terminaliyle birlikte Türkiye'nin doğal gaz arzının güvenliğini artıracak.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'nin enerji ithalatı 2016'da önceki yıla göre %28,2 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 2016 yılındaki toplam elektrik üretimi 269,8 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti ve bunun yaklaşık yarısını oluşturan 131,8 milyar kilovatsaat elektrik, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildi. Elektrik üretiminde doğal gazın payı 89,14 milyar kilovatsaat oldu. Böylece toplam elektrik üretiminde doğal gazın payı 2015'teki %37,8 oranından %33'e düşmüş oldu.

 

22 Şubat 2017'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EMRA) 15. kuruluş yıl dönümü töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, şu anda enerji ve maden ithalatına yılda 50 milyar dolar harcayan Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde enerji ihraç eden bir ülke haline gelebileceğini belirtti.

 

Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilen önemi hatırlatan Albayrak, 2016'da Türkiye'deki elektriğin yaklaşık %49'unun yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretilerek bir rekor kırıldığına dikkat çekti. Albayrak şunları ekledi: "Önümüzdeki 10 yılda elektrik üretiminde yerli kaynakların payını en az üçte ikiye çıkarmamız gerekir. Bu yıl bu oranı %50'nin üzerine taşımalıyız. Hep birlikte, omuz omuza çalışacağız. Bundan sonra daha fazla kaynak arayacağız, düzenlemeler yapacağız ve yatırımcıların önünü açarak kazan-kazan modeline destek olacağız. Nükleer tesisler de kuracağız, yerli kömür kullanan tesisler de kuracağız. Daha zengin kalorifik değeri olan kaynaklar geliştirmemiz gerek. Türkiye enerji ithalatına yılda 50 milyar dolar harcıyor, ancak artık daha az harcamaya başlayacak."

 

Türkiye'nin elektrik üretiminde yerli kömür rezervlerinin payının 2016'da önceki yıla göre %12'den %16'ya yükseldiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, ülkenin yerli kömür ve nükleer enerji üretiminde adımlar atacağını belirtti.

Gemi Görseli