5.03.2010

Yeni ihracat stratejisi açıklandı

 

AA – Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2015'te toplam dünya mal ticaretinden yüzde 1 pay alarak ihracatı 170 milyar dolara, 2023 yılında da yüzde 1,6 pay alarak 500 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

 

İhracatçı sayısını artırmak konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını, Ocak 2009'da 20 bin 252 işletme ihracat yaparken, Ocak 2010'da 21 bin 82 işletmenin ihracat yaptığını anlatan Çağlayan, ihracat odaklı çalışmak gerektiğini, amaçlarının Türkiye'nin geleceği açısından yapılacak olanın ihracatı azami şekilde desteklemek olduğuna işaret etti.

 

Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya’nın Türkiye için yeni ihraç pazarları olacağına dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'nin bu ülkelerin ithalatından ne kadar pay alacağını, dünya ticaretini etkileyecek temel unsurları, teknolojik gelişmeleri ve nüfus yapılarını incelediklerini söyledi.

 

Çağlayan, ihracata dönük üretim stratejisi oluşturma konusunda çalışma yaptıklarını kaydederek, düşük teknolojili sektörlerden katma değeri yüksek üretime geçişin hedeflendiğini belirtti.

 

Bakan Çağlayan, öncelikle ihracat, ticaret yapılacak ülkeleri iyi tanımak gerektiğine işaret ederek, bunun için ülke masaları çalışması yaptıklarını, 33 ülke için ülke masaları oluşturduklarını, bu ülkelere ilişkin detaylı bilgilere "www.igeme.gov.tr" adresli internet sitesinden ulaşılabileceğini söyledi.

 

İhracatçı envanteri ile ihracatçı bilgi sistemi oluşturduklarını belirten Çağlayan bu çalışmaların kısa bir süre içinde tamamlanacağını, uygulamaya konan ihracat koçluğu programı ile KOBİ'lere her türlü eğitimi vereceklerini dile getirdi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
dış ticaret; ihracat; zafer çağlayan; kobi