18.01.2010

Ziraat Bankası halka açılıyor

 

Guardian.co.uk – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümetin ülkenin en büyük bankası olan Ziraat Bankası’nın halka arzı konusunda kararlı olduğunu belirtti. Ülkede 2008 yılından beri gerçekleşecek ilk büyük özelleştirme hamlesi olacak bu arza dikkat çeken Bakan Babacan, hükümet olarak devlet kontrolünde olan Halkbank ve Vakıfbank’ın hisselerinde de halka açıklık oranlarını artırmak istediklerini ifade etti.

 

Türkiye’de en son büyük çaplı halka arz 2008 yılında gerçekleştirilmiş ve Türk Telekom’un % 15 hissesi 1,9 milyar ABD karşılığında satılmıştı. Devlet bankalarının hisselerini satışa çıkarmadan önce, küresel gelişmeleri dikkate almaları gerektiğini söyleyen Babacan, “Halkbank ve Vakıfbank’ın halka açıklık oranlarını daha da artırmak istiyoruz. Bunun dışında, Ziraat Bankası’nın ilk halka arzı için gerekli çalışmaları yaptık” diye ekledi. Küresel kriz sırasında hükümet mal varlıklarının satışını yavaşlatmıştı.

 

Devlet; Halkbank ve Vakıfbank’ın 2007 ve 2003 yıllarındaki ilk halka arzlarının ardından, elindeki % 75 hisseyle bu bankaların kontrolünü hala elinde bulunduruyor. Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan son verilere göre, Ziraat Bankası’nın elindeki mal varlığı Eylül ayı sonu itibarıyla 120,8 milyar TL (yaklaşık 83.25 milyar ABD doları) olarak görünüyor. Ziraat Bankası tarım sektörüne yönelik kredileriyle öne çıkıyor.  

 

Halka açıklık oranlarının artırılması gündeme gelen diğer bankalardan Vakıfbank ise 60,9 milyar TL’lik mal varlığıyla Türkiye’nin en büyük 6., Halkbank ise 57,2 milyar TL’lik mal varlığıyla 7. büyük bankası konumunda bulunuyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png