20.08.2016

Türkiye yatırım yapılabilir kredi notunu korumaya devam ediyor

Daily Sabah – Fitch Ratings’in 19 Ağustos tarihli not değerlendirmesi sonucunda Türkiye “yatırım yapılabilir” kredi notunu korumaya devam ediyor. Kuruluş yaptığı açıklamada Türkiye’nin uzun dönem yabancı ve yerel para ve cinsinden notlarını “BBB-“ olarak teyit etti, görünümünü ise “durağan” dan “negatif” e çekti.

 

Türkiye’nin ekonomik görünümü ile ilgili bazı endişeleri dile getirmesine rağmen Fitch, açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında mali disiplinde herhangi bir zayıflama beklemediğini belirtti. 2016 yılının ilk yarısındaki güçlü mali performansa atıfta bulunan Fitch, 2015 sonundaki genel seçimlerden kaynaklanan harcamalara rağmen merkezi yönetim bütçesinin, bu dönemde, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 1,3’ü oranında faiz dışı fazla verdiğini ifade etti. Dahası, Fitch Ratings, rakip ülkeler ortalamasının yüzde 40,2 olduğu borç / GSYİH oranının Türkiye’de 2016 sonunda yüzde 32,2’ye gerilemesini beklediğinin altını çizdi.

 

Açıklamada ayrıca cari açıkta düşük petrol fiyatlarından kaynaklanan gerilemenin devam ettiği ve yılsonu cari açık / GSYİH oranının yüzde 4,3 olarak beklendiği vurgulandı. Çekirdek enflasyonun düşmeye devam ettiğini ve Temmuz 2016’da yüzde 8,7 olarak gerçekleştiğini söyleyen Fitch, bankacılık sektörünün darbe girişimi sonrasında sağlam duruşunu bozmadığını ve mevduat çıkışının çok az olduğunu belirtti. Reyting kuruluşu, iç dinamiklerin daha düzenli hale gelmesi, güvenliğin artması ve yapısal reformların devam etmesi durumunda Türkiye’nin görünümünü tekrar “durağan” a çevirebileceğinin sinyalini vererek, mali disiplinden taviz verilmeyeceğine ve ticari partnerler ile ilişkilerin bozulmadan devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

 

Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s ise 5 Ağustos tarihli açıklamasında Türkiye’nin “Baa3” olan notunu değerlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Finansal Grafik ile İlgili Görsel