25.02.2010

Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi başarıyla uygulanıyor

 

Dünya - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 yılının son çeyreği ve 2010 Ocak ayı işsizlik oranlarının beklenenden düşük seyrettiğini söyleyerek işsizlik oranlarının geçtiğimiz yıl açıklanan orta vadeli programdaki % 14,8’lik tahminin altında kalacağını belirtti.

 

Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) iki milyonuncu katılımcıya ulaşılması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin küresel ekonomik krizden diğer ülkelere oranla nispeten daha az zararla çıktığını ve Türkiye ekonomisinin toparlanma sinyalleri verdiğini belirterek, “Bu toparlanmanın en iyi göstergesi 2009 yılının son çeyreğinde düşmeye başlayan işsizlik oranlarıdır” dedi.

 

Bakan Babacan, hükümetin toparlanma süreci için gerekli önlemleri almaya devam edeceğini vurgulayarak, “Üretim ve imalat sektörlerinin aldığı siparişler ve ihracat rakamları her geçen ay daha da yükseliyor. Kapanan ve açılan iş yeri rakamları arasındaki denge, açılan iş yeri sayısı lehine değişiyor” dedi. Babacan ayrıca Türkiye’de uygulanan bireysel emeklilik sistemlerinin avantajlarından bahsederek, bu sistemlerin insanların uzun vadeli tasarruf yapmasını sağladığını belirtti.

 

Babacan, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında, Türkiye, Güney Kore ve Almanya'nın bireysel emeklilik alanında 2008 yılında pozitif getiri sağlayan üç ülke olduğunu kaydetti. Babacan, Türkiye'nin % 9,5 getiriyle 2008 yılında OECD içinde en yüksek nominal getiriyi sağlayan ülke olduğunun altını çizerken, 2009 yılında ise Türkiye’nin % 12 nominal getiri oranıyla yine OECD ülkeleri içinde birinci konumda bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Törende konuşma yapan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Uğurlu da BES'te (Bireysel Emeklilik Sistemi) 2020 yılında yaklaşık 400.000 kişinin sistemden emekli olmayı hak edeceğini belirtti.

/Style%20Library/Invest/images/news.png