18.10.2016

Dünya Yatırım Konferansı İstanbul’da yapıldı

Daily Sabah – Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) tarafından organize edilen Dünya Yatırım Konferansı, 13-14 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Konferansa dünya genelinde 100’ün üzerinde yatırım ajansı yetkilisinin yanı sıra Dünya Bankası, Uluslararası Çalışma Örgütü, İslam Kalkınma Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü gibi kurumların üst düzey yetkilileri katıldı.

 

Konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bazı anlaşmazlıklara rağmen, Türkiye’nin batı ülkeleri ile ilişkilerine devam edeceğini, 15 Temmuz sonrası Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin bunun en büyük örneği olduğunu söyledi. Önümüzdeki 10 yılda Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin daha da artacağını ifade eden Şimşek, kriz öncesi büyüme rakamlarını yakalamak için yapısal reformlar dahil, her türlü adımı atmak gerektiğinin altını çizdi.

 

Konferansta açılış konuşması yapan WAIPA ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Arda Ermut gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri biraraya getirecek bir yatırım pazarı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Konferansın, doğrudan yabancı yatırımlar ve ilgili kuruluşların stratejileri açısından önemine değinen Ermut, WAIPA’nın dünya çapında 170’e yakın yatırım ajansını temsil ettiğini söyleyerek, 2014 yılında WAIPA başkanlığını devralarak genel merkezini Cenevre’den İstanbul’a taşıdıklarını ifade etti. Uluslararası kuruluşlar ve yatırımcılar arasında köprü olarak yatırımları teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Ermut, WAIPA’nın 30 ülkeden 168 üyesinin olduğunu ve bu sayıyı daha da artırmayı düşündüklerini söyledi.

 

1995 yılında İsviçre kanunlarına göre kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olan WAIPA, dünya çapında yatırım ajanslarına destek hizmeti vermekte, ayrıca üyelerine insan kaynağı eğitiminden etkinlik organizasyonu hizmetine kadar birçok alanda destek sağlamaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü, İslam Kalkınma Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Gibi Kurumların Üst Düzey Yetkilile