17.10.2016

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı Projesi ve ortak yatırım fonu anlaşmaları imzalandı

Daily Sabah – Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktaracak olan Türk Akımı Projesi Anlaşması 10 Ekim tarihinde Türkiye ve Rusya arasında imzalandı. İmzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in hazır bulunduğu seremonide Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Rus mevkidaşı Alexander Novak tarafından atıldı.

 

Proje ilk defa Aralık 2014’te Türkiye’yi ziyaret eden Vladimir Putin tarafından açıklanmış ve iki ülke arasındaki jet krizinden sonra askıya alınmıştı. İlişkilerin tekrar başlamasının ardından imzalanan anlaşma ile proje inşaatının 2017 yılı sonunda başlaması ve 2019 yılında bitirilmesi planlanıyor.

 

Türkiye halihazırda Mavi Akım ve Batı Hattı üzerinden Rusya’dan her yıl 30 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Ayrıca, Putin’in Türkiye ziyareti sırasında Rusya doğalgaz fiyatlarında yüzde 10,25 indirim yaptığını açıkladı. Yeni imzalanan anlaşma ile Türkiye’de doğalgaz fiyatlarının daha da ucuzlaması bekleniyor.

 

Boru hattı anlaşmasının yanı sıra, 9 Ekim tarihinde Türkiye ile Rusya arasında ortak yatırım fonu kurulmasına yönelik bir anlaşma daha imzalandı. Her iki ülkenin 500 milyon dolar sermaye koyacağı 1 milyar dolarlık fonun turizm, enerji, tarım ve lojistik sektörlerine yatırım yapması planlanıyor. Bunun yanı sıra, yetkililer tarafından Türkiye ile Rusya arasında yakın zamanda serbest ticaret anlaşması imzalanacağı ve özellikle tarım sektöründe yeni yatırımlar açıklanacağı ifade edildi.

Erdoğan ve Putin Türk Akımı Projesi ve Ortak Yatırım Fonu Görseli