12.10.2016

23.Dünya Enerji Kongresi İstanbul’da yapılıyor

Daily Sabah –  23.Dünya Enerji Kongresi, 4 devlet başkanı, 250’nin üzerinde bakan ve 85 ülkeden 10.000’in üzerinde katılımcı ile 9-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılıyor. Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği gibi konulara vurgu yapılan kongrenin pazartesi günkü oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı Ilham Aliyev, and Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro da katıldı.

 

 “Barış için paylaşım” temalı kongrede liderler enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği gibi konulara vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrenin sadece enerji konusunda görüş alışverişinin yapıldığı bir platform olmadığını, aynı zamanda enerjiyi bir barış ve adalet aracı yapmayı da hedeflediğini ifade ederek, Türkiye’nin enerji talebini garantiye almaya ve çeşitlendirmeye çalıştığının altını çizdi. Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktaracak olan Türk Akımı Projesi’nin devam ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin 3.Nükleer Santral için çalışmalara devam ettiğini ve önümüzdeki yıllarda enerji üretiminin yüzde 10’unu nükleerden sağlamayı hedeflediğini söyledi. Mega projelerin 2016 sonunda ve 2017 yılında tamamlanacağını belirten Erdoğan, bu sayede Türkiye’nin doğalgaz ticaretinde bölgede güvenilir bir ülke olmaya devam edeceğini söyledi.

 

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ise Rusya’nın Paris Anlaşması’na uyacağını ve yenilenebilir enerjiye odaklanarak CO2 emisyonunu azaltacağını söyledi. Buna rağmen doğalgaz tüketiminin azalmadığını ifade eden Putin, Avrupa’ya enerji sağlama konusunda 50 yıldır aktif olduklarını ve bu amaçla ikinci bir projeye başladıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer ortaklarla Türk Akımı Projesi üzerinde görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

 

Kongrede söz alan Azerbaycan Devlet Başkanı Ilham Aliyev ise Türkiye’deki enerji yatırımlarının 20 milyar dolara ulaşacağını, ikili anlaşmalar ve projeler çerçevesinde iki ülke arasında boru hatları kurularak arz güvenliği sağlanacağını ifade etti. Aliyev, Türkiye’nin enerji alanındaki liderliğinin sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli olduğunun altını çizdi. 

 

Başbakan Binali Yıldırım da kongrede yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulunarak enerji arzı güvenliğinin kamu güvenliğinin bir parçası olduğunu söyledi. Sektöre sürekli yeni aktörlerin girdiğini söyleyen Yıldırım, küresel enerji aktörlerinin de bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin enerji talebinin dünya ortalamasının yaklaşık üç katı olduğunu ifade eden Yıldırım, enerji fiyatlarında düşüşün ve istikrarın önemine vurgu yaptı.

 

Paris’teki iklim konferansından sonra yapılan ilk enerji toplantısı olan Dünya Enerji Kongresi, Enerji Bakanlığı mihmandarlığında ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapılıyor. Devlet başkanlarının yanı sıra, katılımcılar arasında, İran, Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuella enerji ve ilgili diğer bakanları ile Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu başkan yardımcısı da bulunuyor.

Dünya Enerji Kongresi - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı Ilha