1.04.2014

Yabancı yatırımcı tersanelere talip

Sabah - Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artan yabancı yatırımcı şimdi de tersanelere talip. Tersane arazilerini devletten 49 yıllığına kiralayan sektör oyuncuları sürenin uzatılması halinde milyonlarca dolarlık yatırımın Türkiye'ye geleceğini söylüyor.

 

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, "2002-2008 yıllarında dünyada sektör bire üç büyürken Türkiye bire on büyüdü. Son yıllarda kaydettiğimiz istikrar, yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor. Dünyanın her yerinden Türkiye'ye gelmek isteyen yatırımcılar var" dedi. Tersane arazilerinin Milli Emlak tarafından 49 yıllığına kiralandığını belirten Demirtaş, bu sürenin dolmasına 20 yıl kaldığını söyledi.

 

Yabancının gelmesinin aynı zamanda gemi sanayicilerine offshore inşası için de bir fırsat doğuracağını dile getiren Demirtaş, bir platformun günlük kirasının 1 milyon dolara kadar çıktığını hatırlattı. Demirtaş, "Offshore alanında dünyada söz sahibi firmalar var. Bunlarla iş birliği geliştirebilmenin yolu da yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelebilmesinden geçiyor. Bunun yolunun açılması aynı zamanda offshore için de ilk adım olacaktır" dedi. Türkiye petrol ve gaz aramaları için birçok ülkeden kiralama yöntemiyle platform getiriyor.

Tersane Görseli