1.04.2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'li yatırımcılara davet

Sabah - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki Andrew Mellon Auditorium'da Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye - ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte, iki ülkenin iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Aralarında Coca Cola Company’nin CEO’su Muhtar Kent, Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson, Boeing CEO’su Raymond Conner ile Citigroup CEO’su Michael O’Neill’in de yer aldığı bir grup işadamıyla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de yatırım projeleri bulunan bazı ABD'li firmaların üst düzey yöneticilerini ile TYDTA organizasyonu ile birebir olarak kabul etti.

Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı ve kabullerin ardından çok sayıda Türk ve Amerikalı işadamının katıldığı bir de gala yemeği düzenlendi.

Yemekten önce yaptığı konuşmada Türkiye'nin hızlı büyüyen ve ''öncelikli pazar'' diye tanımlanan bir ülke olduğunu ve ABD Başkanı Barack Obama ile ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker'e, Türkiye'deki fırsatları her vesileyle anlattığını belirten Erdoğan, "Hükümetimiz de bu konuda çok ciddi gayret gösteriyor. Ancak Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan, salonda bulunanlara, "Sizlerden, Türkiye'nin sunduğu avantajları öncelikle kendi ekonomik menfaatleriniz açısından doğru şekilde değerlendirmelerinizi bekliyorum" diyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir iş adamı yoktur veyahut parası Türkiye'de kalan yoktur. Ama dünyanın değişik yerlerinde parasını hala yatırım yaptığı ülkeden çekemeyen çok iş adamlarını biliyorum.”


Her alanda reform programlarının devam ettiğini bildiren Erdoğan, beraber iş yapmanın, beraber kazanmanın, istihdam oluşturmanın ve refahın gelişimine katkı sağlamanın amaçları olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişen ve önemli fırsatlar sunan bir pazara zamanında girmenin, orta ve uzun vadede büyük kazançlar getireceğine işaret etti.
Son yıllarda yatırımlar açısından ABD şirketlerinin Türkiye'ye artan ilgisini görmenin mümkün olduğunu aktaran Erdoğan, yine de mevcut durumun yeterli olmadığını söyledi.
Erdoğan, ABD'den Türkiye'ye son 8 yılda en fazla doğrudan yatırımın 2015'te gerçekleştiğini ifade ederek, "Ülkemizin, ABD'deki doğrudan yatırımları da 2015 yılında, bir önceki yıla göre çok ciddi artış gösterdi. Bunlar şüphesiz olumlu gelişmelerdir. Ancak ABD ve Türk şirketlerinin daha iyisini ve daha fazlasını yapabileceğini biliyor ve bunu bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Etkinlikte konuşan TYDTA Başkanı Arda Ermut ise Türkiye’de yatırım yapan ABD’li şirketlerin sayısının 1,600’ü bulduğuna işaret ederek, bu şirketlerin toplam yatırım miktarlarının 12 milyar dolara ulaştığını ifade etti. “Bu miktarı artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz”, diyen Ermut, TYDTA’nın uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda ilk sırada bulunan ABD’ye özel bir önem verdiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'li Yatırımcılara Davet Görseli