4.04.2016

Ford Otosan yerli kamyon motoru üretimine başladı

Akşam - Koç grubuna bağlı Ford Otosan'ın Eskişehir tesislerinde Türk mühendisleri tarafından Euro 6 normlarına uygun olarak geliştirilen yüzde 100 yerli Ecotorq banttan indi.

 

“3'üncü nesil” olarak üretilen motorun Ford Trucks kamyon ve çekicilerle birlikte dünyanın birçok ülkesine de ihraç edilmesi hedefleniyor. Yeni Nesil Ecotorq motor ailesinin seri üretime başlangıç törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Genel Müdür Haydar Yenigün katıldı.


Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 14 önemli eylemden oluşan Otomotiv Strateji Belgesi'ni son aşamaya geldiklerini belirtti. Bakan Işık, çok önemsedikleri bu belgeyi önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlığa göndereceklerini ifade etti. Otomotiv sektöründe Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Işık “Bursa'da kuracağımız otomotiv test merkezi için 54 milyon TL harcama yaparak kamulaştırmayı tamamladık. Fren test pistinin proje ihalesini sonuçlandırdık, yıl içinde yapım ihalesine de çıkacağız. Ülkemizde kurulu 254 Ar-Ge merkezinin 56'sı yan sanayi ve 15'i de ana sanayi olmak üzere 71 tanesi otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor” diye konuştu.


Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ise konuşmasına Ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'u anarak başladı. Türk otomotiv sanayinin gösterdiği gelişim ve Ford Otosan'ın başarısına dikkat çeken Ali Koç, “Türkiye'de geliştirilen ve üretilen ilk kamyon motorunu dünyaya sunmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Koç, “İnönü fabrikasında ürettiğimiz yeni nesil Ecotorq motorun fikri ve sınai haklarının yüzde yüzüne sahip olan şirketimiz; bu ürünü geliştirme, yenileme, yurtdışına pazarlama ya da teknoloji olarak satma hakkına sahiptir. Ford Otosan, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. En önemlisi de ülkemiz, otomotiv sektöründe teknoloji ve Ar-Ge gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Eskişehir İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz.”

Ford Otosan Yerli Kamyon Motoru Görseli