1.07.2013

Avrupa boş otururken Türkiye otoda büyüyor

Hürriyet - Avrupa’da oto fabrikalarının yüzde 58’inin büyük zarar ettiği, kapasitelerinin sadece yüzde 30-40’lık bölümünü doldurduğu bir dönemde, Türk otomotiv sanayisi ise hükümetin verdiği teşviklerin de etkisiyle 5 milyar lirayı aşan dev yatırımlara imza atıyor. Yeni model, fabrika ve motorları kapsayan bu yatırımlardan 3.8 milyar lirasında sona yaklaşılırken, 1.2 milyar liralık yeni yatırım için de düğmeye basıldı.


Türkiye’de büyük yatırım düğmesine ilk olarak Ford Otosan bastı. 1 milyar dolarlık yatırımla 4 yeni model üretimi yapmaya hazırlanan Ford Otosan, bu modellerden iki tanesinin (Tourneo Custom ve Transit Custom) üretimine kısa süre önce başladı. Ağustos ayında ise hafif ticari araç sınıfının en büyük modeli olan yeni Transit’in üretimine başlayacak şirket, yıl sonunda ise 250 milyon dolarlık yatırımla inşası devam eden yeni fabrikada minik ticari modeli Transit Courier’i üretecek. 4 model için 1 milyar dolar yatırım yapan Ford Otosan’ın fabrika, yeni Cargo kamyon ve yeni nesil dizel motorlarla bu yatırımı 1.5 milyar doları (2.8 milyar lira) aşıyor.

Ford Otosan’ın ardından son dönemde Türkiye’de yatırımını artıran şirketi ise Hyundai Assan oldu. Hyundai Assan, İzmit fabrikasının kapasitesini 200 bin adede çıkartarak, 1.1 milyar liralık yatırımla Eylül ayından itibaren i20 dışında yeni i10 üretimine başlayacak. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 1.1 milyar liralık yatırımın tamamlandığını belirterek, İzmit’in Hyundai’nin küçük otomobil üretim üssü olacağını söyledi.

Son dönemde ABD'li ve Uzakdoğulu otomotiv devlerinin Türkiye’ye yönelik yatırımları artarken, Avrupalı ortakları bulunan Tofaş ve Oyak Renault’da atağa kalkmaya hazırlanıyor.

Türk-İtalyan ortaklığı Tofaş, hafif ticari araç modellerinin üretimiyle yola devam ederken, Oyak Renault ise Bursa tesislerinde yeni Clio, Clio Sport Tourer ve Fluence üretimini sürdürüyor. İki firmanın onay alan yeni araç modelleri için yaklaşık 800 milyon liralık yatırımı devreye sokmaları bekleniyor.

Otomotiv Sanayisi Görseli