2.06.2014

Şahdeniz 2 için dev imza

Hürriyet - Türkiye Azerbeycan'dan Avrupa Birliği'ne doğalgaz sağlayacak olan Şahdeniz 2'ye ortak oldu. Ortaklıkla ilgili imzalar Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı. Bu imza ile projede Türkiye adına yüzde 9 hissesi bulunan TPAO'nun payı yüzde 19'a çıktı.


Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den 70 kilometre uzaklıkta, Hazar Denizi sahasında bulunan Şahdeniz doğalgaz havzası, 1,4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi konumunda bulunuyor. Şahdeniz 1 projesinde halihazırda üretilen doğalgaz Azerbaycan'ın iç tüketiminde kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve Türkiye'ye ihraç ediliyor. Türkiye, yıllık yaklaşık 6.6 milyar metreküplük doğalgazı ithal ediyor.
"Şahdeniz 2" adı verilen yatırım projelerinin tamamlanmasıyla da Avrupa Birliği'ne doğalgaz sağlanacak.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve  Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) Türkiye’nin ortaklığına ilişkin düzenlenen imza töreninde şu açıklamaları yaptı:


TANAP’a ilişkin anlaşmalar 2012 Haziran’ında İstanbul’da imzalanmıştı. O zamandan bu yana TANAP projesi açısından büyük önem taşıyan projeler yaşandı. Şahdeniz geçtiğimiz Aralık ayında Bakü’de imzalanan törenle neticelendirildi. Botaş’ın TANAP’taki payı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkıyor. Şahdeniz’deki hakkının yüzde 9’dan yüzde 19’a çıkarılması TPAO’yu 2. Büyük ortak haline getirdi.


TANAP’ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. TANAP geleceğe yönelik bir projedir. Bu karar ülkemiz ile Bulgaristan arasında da bağlantı yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna’da yaşananlar ülkeler arasındaki dayanışmanın önemini gösterdi. Ülkemizin 21 ilinden geçecek projenin inşası sırasında ortaya çıkacak ekonomik paydayı da kalkınma bakımından önemli görüyoruz.


Şahdeniz doğalgaz sahasındaki rezervler, dünyanın önde gelen enerji firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor. Şahdeniz sahasındaki ortaklık yapısına göre, BP yüzde 28,8, SOCAR yüzde 16,7, Statoil yüzde 15,5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10'ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 19 hisseye sahip bulunuyor.

TANAP Görseli