3.01.2011

2011 yılında halka arzlarda hedef 10 milyar Türk lirası gelir

Hurriyet Daily News - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2010 yılını dünyanın en kazançlı borsaları arasında tamamladı. Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği'nin (KOTEDER) yayınladığı yıl sonu değerlendirme ve beklenti raporunda, 2010 yılında gerçekleşen ilk halka arz işlemlerinden elde edilen gelirin 3,1 milyar Türk lirasına ulaştığına yer verilerek, 2001 yılından bu yana en fazla halka arz işleminin geçtiğimiz yıl gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

2010 yılında yapılan 22 ilk halka arz işleminden elde edilen gelirin % 54’ünü gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) alırken, madencilik alanında faaliyet gösteren şirketler % 22, gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketler ise % 6 oranında pay aldı.

Halkı arzı gerçekleşen 6 GYO’dan Emlak Konut GYO, yılın en fazla gelir elde eden halka arzı olarak öne çıktı. Emlak Konut GYO aynı zamanda İMKB tarihinin en fazla gelir getiren 5. halka arz işlemi oldu.

KOTEDER raporu ilk halka arz işlemlerine yönelik yabancı yatırımcı ilgisini de ortaya koyuyor. Geçtiğimiz on yılda halka arzlarda % 41-69 arasında değişen yabancı yatırımcı oranı, 2010 yılında % 51 olarak hesaplanırken, Emlak Konut GYO’da bu oran % 75’e çıktı.
Derneğin 2011 yılı beklentileri arasında yapılacak ilk halka arz işlemlerinden toplam 10 milyar Türk lirasının üzerinde gelir elde edilmesi bulunuyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; imkb; istanbul borsası; ilk halka arz; halka arz; koteder; emlak konut