4.02.2013

Otomotiv sektörüne "motor" teşviği geliyor

Hürriyet - Ekonomi Bakanlığı otomobil üretiminde yerlileşmenin yol haritasını çıkartacak. Yapılan çalışmaya göre otomobilde yerlilik oranında ki her 1 puanlık artış, cari açığı 250 milyon dolar azaltacak. Bunu göre yeni teşvikle motor ve aktarma organları yerlileşirse, otoda yüzde 56 olan yerlilik oranı yüzde 77’ye çıkacak.


Bakan Zafer Çağlayan, motor ve aktarma organlarının Türkiye’de üretilmesiyle otomobilde ki yerlilik oranının yüzde 77’e çıkacağını ve yıllık 4.5-5 milyar dolarlık ithalatın önüne geçileceğini söyledi. Otomobil üretiminde kullanılan ithal ara malının, dörtte birinin motordan kaynaklandığının altını çizen Çağlayan, motordan sonra en büyük payın yüzde 9.9’la vites kutuları, yüzde 6.9’la demir-çelik ürünleri, yüzde 7.5 ile karoseri bileşenleri ve yüzde 5.2 ile şasi aksamı olduğunu kaydetti.


Türkiye’nin otomobil sanayiinin motor ve aktarma organlarında verdiği dış ticaret açığı, tedarik zincirindeki yerlileşme oranının artırılması gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Çağlayan, “İşte bu noktada yatırım teşvik sistemimizde motor ve aktarma organlarının Türkiye’de üretilmesini cazip kılacak değişiklik ile yıllık 4.5-5 milyar dolarlık bir ithalatının önüne geçeceğimiz gibi, aynı zamanda Türkiye’de üretilen her bir otomobilin yerlilik payının yüzde 80’in üzerine çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; otomotiv sektörü; otomotiv üretimi; otomotiv teşvikler; türkiye otomotiv üreticileri; türkiye teşvik sistemi