4.04.2013

Türkiye Ar-Ge gelişiminde dünyada ikinci sırada

​Dünya - TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hüseyin Güler, Türkiye'nin araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcamalarında dünyada ilk 20 ülke arasında yer aldığını, gelişim hızında, bir başka deyişle Ar-Ge harcamasındaki artış ile dünyada ikinci sırada yer aldığını söyledi.
 
Türkiye'nin 2006- 2011 yılları arasındaki yıllık ortalama artış oranı yüzde 15.7 seviyesine ulaşmış bulunuyor. Güler, Türkiye'nin Ar-Ge harcamasında dünyada ilk 20 ülke arasında yer aldığını dile getirerek, "Ancak gelişim hızında, Yani Ar-Ge harcaması artış hızında Çin'den sonra ikinci sıradayız. Türkiye son 10 yılda ciddi bir ivme yakalamış durumda. Gelişim hızımız muazzam. Belli teknolojilerde Ar-Ge anlamında iyi gittiğimizi görüyoruz" dedi.

Otomotiv, enerji, gıda gibi belli sektörlerde Ar-Ge çalışmalarıyla daha iyi noktalara gelinebileceğine işaret eden Güler, "Büyük projeler gerçekleştirmemiz çok önemli. Daha büyük projeler üretildikçe 2023 yılı hedefleri daha hızlı ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Fatih Projesi, yerli otomobil projesi, Göktürk gibi projeler ciddi bir motivasyon yaratıyor. Bunların sayısını artırdığımız taktirde 2023 yılı hedeflerine daha hızlı yaklaşacağımızı düşünüyoruz..", şeklinde konuştu.
 
Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları 2011 yılı itibarı ile 11,1 milyar dolar olarak hesaplandı.
 
Elektonik Kart Görseli