5.01.2012

241 şirkette evlilik ve satış oldu, işlem 15 milyar doları buldu

Hürriyet - Deloitte Türkiye, yabancı yatırımcıların artan ilgisi ile birlikte 2011 yılında, birleşme ve satın almaların 241 şirketle işlem sayısı rekoru kırdığını açıkladı. Bu işlemlerin toplamı 15 milyar ABD dolarına ulaştı. Yabancı yatırımcılar 11,1 milyar ABD doları işlem hacmiyle % 74’lük pay aldı.

Uluslararası denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren Deloitte Türkiye’nin “2011 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu”na göre, 2011 yılında rekor kırıldı. Rapora göre, 2011 yılı 241 adet birleşme ve satın almayla tarihsel açıdan en hareketli dönem olurken, toplam işlem hacmi 15 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar 11,1 milyar ABD doları işlem hacmiyle toplam işlem hacminin % 74’ünü oluştururken, bu pay ile iki yıl aradan sonra yeniden öne çıktı. 2011 yılında yabancılar en fazla sağlık, finansal hizmetler, üretim, gıda-içecek, e-ticaret ve enerji sektörlerine ilgi gösterdi.

Yıl içinde gerçekleşen 241 işlemin 46’sına imza atan özel sermaye fonları, özellikle sağlık, gıda-içecek ve e-ticaret sektörlerine ilgi gösterdi. Önceki yıllarda işlem hacmi üzerinde belirleyici olan özelleştirmeler, 2011 yılında son derece sınırlı sayıda ve hacimde kaldı.

Vallares-Genel Enerji (GE), Diageo-Mey İçki, IHH-Acıbadem Sağlık işlemleri ile İDO özelleştirmesi, yılın öne çıkan büyük ölçekli işlemleri oldu. Bu dört işlem, toplam hacmin % 42’sini oluşturdu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; şirket satın alma; türkiye satın alma birleşme raporu; deloitte türkiye; Birleşme ve Satın Almalar Raporu