5.11.2015

Arda Ermut: Rüzgar türbini üretiminde potansiyelimiz büyük

Yeni Şafak - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Türkiye'nin sadece rüzgardan elektrik üretimine değil rüzgar türbini üretebilmesi konusunda da büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen 4. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde konuşan Ermut, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve sanayi geçmişi gibi avantajlarını da kullanarak, bölgesel bir enerji merkezi olma amacını mutlaka gerçekleştireceğini ve bu kapsamda enerji ekipman üreticilerinin daha fazla destekleneceğini ifade etti.


Ermut, Türkiye'nin rüzgardan elektrik üretimi potansiyeline, rüzgar türbini üretebilmesini de eklemesi gerektiğini belirterek, "Yenilenebilir enerjide ekipman üreticilerinin yerli üretimi için çeşitli maliyet analizleri ve tedarikçi araştırmaları yapıyoruz. Saha çalışmalarında uygun yatırım amaçları bulunması halinde büyük destek sağlıyoruz" dedi.


Son 10 yılda enerji sektöründe rekabete dayalı piyasa oluşturulması ve uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmek adına çok önemli adımlar atıldığını aktaran Ermut, 2015 yılındaki tüm belirsizliklere ve bölgesel risklere rağmen ilk 8 ayda, toplam 12 milyar dolarlık yatırımın 1,2 milyar dolarının enerji olduğunu kaydetti. Ermut, 8 aylık toplam yatırım miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışı ifade ettiğini söyledi.


Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak, 2006 yılında faaliyete başladıklarını ve enerji sektörüne hassasiyetle eğildiklerini ifade eden Ermut, "Ülkemizin kalkınma hamlesinin en önemli ayağını oluşturan enerji güvenliği ve bu sektörde özellikle dışa bağımlılığın azaltılması gibi konularda çabalarımızı özellikle yoğunlaştırdık. Son 10 yılda serbest üreticilerin payı, yüzde 15'lerden yüzde 55'lere çıktı, özelleştirme programları ile bu oran daha da artacak. Uluslararası doğrudan yatırım girişlerine baktığımızda Türkiye'nin yapmış olduğu reform ve iyileştirmelerin arttığını görüyoruz" diye konuştu.

Arda Ermut Görseli