2.11.2015

Siyasi belirsizlik bitti, yatırımcı güveni geri geldi

AA – Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) son seçimlerde elde ettiği parlamento çoğunluğu ile tek başına hükümet kuracak olması Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisini artıracak.


1 Kasım’da yapılan genel seçimlerle birlikte yüzde 49.5 oranında oy alan AK Parti’nin tek başına hükümet kuracak olması, uluslararası arenada da Türkiye’de siyasi ve politik istikrarın devamı yönünde algılanırken, uzmanlar AK Parti’nin seçim zaferini “yatırımcılar için iyi haber” olarak yorumladılar.


Danimarka’nın önde gelen yatırım bankalarından Saxo Bank ekonomistlerinden Christopher Dembik, Türkiye’deki siyasi belirsizliğin sona ermesinin yatırımcılar için “iyi haber” olduğunu ifade ederek, mali politikalarda süregelen uyumun kesintiye uğramaması ve yapısal reformlara hız kazandırılması beklentilerini dile getirdi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de basına yaptığı açıklamada siyasi belirsizliğin seçimlerle birlikte son erdiğini söyleyerek, “Reformları hayata geçirmek için önemli bir fırsat yakaladık”, değerlendirmesinde bulundu.


Uluslararası pazar araştırmaları kuruluşu Capital Economics’in Yükselen Pazarlar Departmanı yöneticisi Neil Shearing, yeniden tesis edilen tek parti iktidarı ile birlikte Türkiye’deki siyasi istikrarın sürecek olmasının cari açıkla mücadele ve daha çok istihdam yaratılması konusunda harekete geçilmesi anlamına geldiğini söyledi. Shearing, “Yatırımcılar şimdi ekonomik büyümenin hızlandırılması için yeni hükümetin gerekli adımları atmasını bekleyebilirler”, değerlendirilmesinde bulundu.

Ahmet Davutoğlu Görseli