6.01.2016

Exergy, Türkiye'de jeotermale güveniyor

Dünya - İtalyan Exergy, İzmir Kemalpaşa OSB'de kurduğu fabrikayla yerli türbin üretimine başladı. Yerli katkının da verdiği avantajla, Türkiye’de kurulu jeotermal enerji santrallerindeki pazar payını yüzde 50'nin üzerine çıkardı.


İtalyan türbin üreticisi Exergy S.p.Â'nın CEO'su Claudio Spadacini, Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeline güvendiklerini ifade ederek, "Bugün jeotermal alanında Exergy için dünyadaki en önemli pazar Türkiye. Bu yüzden geçen yıl Türkiye'de fabrika kurduk, türbinler üreteye başladık. Şimdi ve gelecekte jeotermal kapasitesinin büyüyeceğini düşünürsek Türkiye pazarı, Exergy için önemli olmaya devam edecek" dedi.


Türkiye'deki jeotermal yatırımlarında en önemli tedarikçi olmaya devam edeceklerini kaydeden Spadacini, türbinlerin yerli katkı olmasının kendüerine önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti. Spadacini, "Burada üretilen türbinleri kullanan santral yatırımcılarına devlet ilave elektrik fiyatı alım garantisi sağlıyor. Bu da fizibilite açısından önemli bir fark yaratıyor" diye konuştu.


Spadacini'nin verdiği bilgiye göre, Exergy'nin Türkiye'deki türbinlerinin yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde. Exergy'nin İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki montaj tesislerinde kullanılan pek çok parça Eskişehir, İstanbul ve Ankara'daki çeşitli Türk şirketlerinden almıyor. Türkiye'deki mevcut kurulu jeotermal kapasitenin yüzde 60'tan fazlasının ekipman tedariği Exergy'ye ait.


Exergy bugüne kadar Türkiye'de 280 MW'lık ekipman satışı gerçekleştirmiş durumda. Bunlardan şu anda işletmede olan kısım 50 MW. Türkiye pazarında en büyük paya sahip olabümelerini iki nedene bağlayan Claudio Spadacini "Birincisi teknoloji olarak verimli bir türbin üretiyoruz. Maliyetleri müşteri için uygun. İkincisi de Türkiye'ye yatırım yapıp, bir Türk şirketi gibi çalışmaya karar verdik. Bu da hem bizim hem de müşterilerimiz için bize artı olarak geri döndü." dedi.


Türkiye pazarında işleri çok yoğun olduğu için. burada yapılan ürünlerin ihracatını henüz yapmadıklarını ifade eden Spadacini, "Ama burayı bir üretim merkezi olarak düşünüp, etraftaki ülkelere ve daha uzak ülkelere de gidebiliriz" diye konuştu.


Türkiye'nin Exergy açısından çevre ülkeler için de bir servis merkezi olduğunun altını çizen Spadacini, söz konusu hedef pazarları İran, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan ve diğer bölge ülkeleri olarak sıraladı. Spadacini, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu arasında bir köprü görevi üstlendiğini de kaydetti.

Jeotermal ile İlgili Görsel