6.11.2014

Otomotiv ihracatı 900 bine ulaşacak

Dünya – Otomotiv üretiminde bölgesel bir merkez haline gelen Türkiye’nin otomobil ihracatının yıl sonunda senelik 900,000 adede ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenen 'Türkiye'de Dünya Otomotiv Konferansı'nda bir konuşma yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, bu yıl sektör ihracatında yüzde 10-11’lik artış beklediklerini belirtti.


Türkiye’de ve dünyada otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeleri ve sektörün 2015 beklentilerini değerlendiren Tezer, üretim kapasitesinin yeni teşvik mevzuatının sunduğu imkanlarla bu yıl 1 milyon 700 bine yaklaştığı söyledi. Tezer, yeni projeler ile birlikte 2015’de 1 milyon 800 binlik bir üretim kapasitesine ulaşılacağını ifade etti. Sektörün ihracatını da değerlendiren Tezer, geçen yıl 820 bin adetlik ihracat yapıldığını, bu yıl yüzde 10-11’lik artışla ihracatın 900 binlere ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Mevcut üretimin yaklaşık yüzde 75’inin ihracat pazarlarına yönelik olduğunu kaydeden Tezer, otomotiv sektörünün temel ihracat pazarının AB pazarı olduğunu sözlerine ekledi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkan Yardımcısı Arda Ermut da, Türkiye’nin otomotiv üretiminde ulaştığı yüksek seviyeden bahsederek, Orta ve Doğu Avrupa’da yapılan otomotiv üretiminin yüzde 25’inin Türkiye’de olduğunu dile getirdi.


Türkiye'deki yabancı sermayeli şirket sayısının 40 bini geçtiğini aktaran Ermut, Deloitte'un yaptığı bir araştırmaya göre, çok uluslu şirketlerin Türkiye'yi dünyanın ilk 20, Avrupa'nın da ikinci büyük üretim üssü olarak görmeyi beklediğini kaydetti.

Otomotiv İhracatı ile İlgili Görsel