7.08.2012

Türkiye’nin hızlı büyümesi Alman firmalarını cezbediyor

Thelocal.de – Borç kriziyle mücadele eden Avro Bölgesi ekonomilerinin gıptayla baktığı Türkiye, gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) son 10 yıl içinde senede ortalama yüzde 5.4 oranında artırdı. Kamu borçları, çoğu Avrupa ülkesinin çok altında bir değer olan yüzde 40’ın altına inen ülkede bir zamanlar oldukça yüksek seviyelerde seyreden enflasyon oranı da artık tamamen kontrol altında.


Danışmanlık şirketi Roland Berger’in yakın tarihli bir araştırmasında “Avrupa’nın giderek düzleşen bir eğriye sahip olan büyümesi, Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımı tetikleyecek ve ülkeyi Avrupalı firmaların uzun vadeli stratejik planlarında tartışılmaz bir yere taşıyacak..”, değerlendirmesini yapıyor.


Yüzde 60’ından fazlası 35 yaşın altında olan yaklaşık 74 milyonluk bir nüfusa sahip olan Türkiye, her geçen yıl artan satın alma gücü ile giderek artan bir taleple karşı karşıya olan altyapı, enerji, otomotiv ve finans alanlarıyla öne çıkıyor.


Bu sektörler Alman firmalarının başarılı olduğu alanların başında geliyor ve Türkiye’de faaliyet gösteren 30 bini aşkın yabancı sermayeli şirketin neredeyse 5 binini Alman menşeli olanlar oluşturuyor. Sadece geçen yıl ülkede kurulan Alman sermayeli firmaların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 534’ü bulmuş durumda.


Otomotiv sektörüne yönelik direksiyon sistemleri ve aksamları üreticisi Tedrive Steering de bunlardan biri. Mühendislik hizmetlerinde uzman Ruhr Bölgesi, Wülfrath merkezli firma Almanya dışındaki ilk montaj tesisini Türkiye’de açanlardan. Firmanın üst yöneticisi Thomas Brüse yatırım için Türkiye’yi seçmelerinin sebebini, ‘Alman teknolojisinin bilinirliğinin son derece yüksek olduğu ülkenin hızla büyüyen bir otomotiv endüstrisine sahip olması’ ile açıklıyor.


Uzun süredir ülkede faaliyette olan Alman firmalarının çokluğuna dikkat çeken Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili ve RWE Türkiye Üst Finansal Yöneticisi (CFO) Ralph Jäger, Almanya kökenli girişimlerin Türkiye’de şube ve ülke ofisleri açma veya ortak girişim kurma gibi yollarla ülkedeki faaliyetlerini artırdıklarının altını çiziyor.


Almanya’nın ikinci büyük enerji şirketi konumunda olan RWE, Denizli’de inşası süren ve bittiğinde yaklaşık 3.5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir doğalgaz çevrim santrali için 500 milyon avroluk bir yatırım yapıyor. Tesisin 2012 yılı sonlarında hizmete girmesi bekleniyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; türkiye ekonomi; türk-alman ticaret odası; türk-alman ortaklığı; türkiye alman şirketleri; türkiye yabancı yatırım; türkiye uluslararası doğrudan yatırım