7.10.2013

Gelecekte gaz fiyatlarını Türkiye belirleyecek

Haber7.com - Alman enerji şirketi EWE Holding Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Willem Schoeber, Türkiye'nin gelecekte doğalgaz piyasasındaki fiyatı belirleyen önemli aktörlerden birisi olacağını belirtti.


Schoeber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yabancı yatırımcılara karşı çok dostane yaklaşıldığını söyledi.


Özellikle enerji sektürünün yapısı itibariyle yüksek meblağlarda yatırım gerektirdiğine dikkati çeken Shcoeber, bu bağlamda Türkiye'den çok ciddi manada destek gördüklerini ve bu durumun kendilerini daha fazla yatırım düşüncesine sevk ettiğini vurguladı.


Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’ndan (TYDTA) ciddi anlamda yararlandıklarını ifade eden Shcoeber, bu tür desteklerin yabancı yatırımcıyı mutlu ettiğini ve "yatırımlara devam etme" kararı vermesinde etkili olduğunu belirtti.


Uzun vadede bakıldığında Türkiye'nin doğalgaz piyasasında çok önemli bir yere sahip olacağına inandığını ifade eden Schoeber, şöyle devam etti:


"Türkiye Avrupa'ya gidecek gazların tam geçiş noktasında bulunuyor. Özellikle Ortadoğu ve Hazar bölgesinde bulunan gaz kaynaklarının Avrupa'ya transfer edilmesi için Türkiye hayati bir önem taşıyor. Coğrafi olarak sahip olduğu büyük avantajı düşündüğümüzde Türkiye uzun vadede doğalgaz piyasasında fiyatın belirlendiği merkez olma potansiyeli taşıyor. Örneğin petrol piyasasında Rotterdam tüm Avrupa'daki petrol fiyatını belirleyen bir merkez olma konumunda. Aynı şeyin Türkiye için de doğalgaz konusunda geçerli olduğunu düşünüyorum. Avrupa'ya giden doğalgazın fiyatını Türkiye belirler. Türkiye'nin Avrupa'daki gaz fiyatlarını belirleyen referans bir ülke konumunda olacağını düşünüyorum."

Doğalgaz Hattı ile İlgili Görsel