9.06.2014

Dünyanın en büyük havalimanı için temel atıldı

​​Yeni Şafak - İstanbul'a üçüncü havalimanının temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle atıldı. Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ve birbirinden bağımsız altı pisti ile dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacak üçüncü havalimanı, Avrupa'nın ulaşım merkezi haline gelecek. İhalesi 22 milyar 152 milyon avro ve 10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyetiyle Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından alınan proje, Cumhuriyet tarihindeki en yüksek yatırım olacak.


Temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı’nda inşası süren Yavuz Sultan Selim köprüsü ve 3. havalimanı inşaatı ile bölgede yoğun şekilde inşaatların devam ettiğini belirterek, "Bu yan gelip yatanların işi değil. Bu projenin sembolik anlamı var. Bu proje artık Türkiye'nin artık nerelere ulaşabildiğini gösteriyor, bu proje artık Türkiye'nin neleri başarabildiğini gösteriyor, bu büyük proje Türkiye'nin artık hangi kulvarda yer aldığını bütün dünyaya gösteriyor. Onun için 77 milyon aziz vatandaşlarımın, yurtdışındaki tüm kardeşlerimizin bizimle birlikte bu heyecanı bizimle paylaşmalarını istirham ediyorum" dedi.

Erdoğan, "Bugün bir havalimanı değil, bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Sadece bir havalimanı değil milletin özgüvenini inşa ediyor, asırlar süren umutsuzlukları, kırgınlıkları, bugüne artık tamir ediyoruz" diye konuştu.


Üçüncü havalimanında tüm etaplar tamamlandığında, yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam sağlanacak. Apron büyüklüğü 6,5 milyon metrekare olacak. Yeni havalimanı, üç adet teknik blok, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun 6 bağımsız pist, 16 adet taksi yolu ve 500 uçak park kapasiteli olacak. Devlet Konuk Evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otoparklar, havacılık tıp merkezi, otel, itfaiye, garaj, ibadethaneler, kongre merkezi, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleri bulunacak. Üçüncü havalimanı Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim köprüsü ile entegre olacak.

Recep Tayyip Erdoğan Fotoğrafı