10.07.2014

Uzakdoğu ile ticaret zamanı

Yeni Şafak - Türkiye Uzakdoğu ülkeleri ile olan ticari ilişkilerini geliştirmek için atağa geçti. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde iki Uzakdoğulu dev Güney Kore ve Japonya ile ticarette serbestlik sağlayacak anlaşmalar gündemde. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ocak ayındaki Japonya gezisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin talimatıyla gündeme gelen Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (EOA) teknik görüşmelerinin tamamlandığını bildirdi. Zeybekci, düzenlenen 'Türk Japon İş Forumu' başlıklı heyetler arası görüşmenin ardından Japonya Sanayi-Ticaret ve Ekonomi Bakanı Toshimitsu Motegi ile gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek EOA'nın müzakere kısmına en kısa sürede başlanacağını aktardı.


Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan bir diğer açıklamada, Türkiye ve Güney Kore arasında Hizmet Ticareti Anlaşması ve Yatırım Anlaşması'nın bu yılın sonunda imzalanmasının öngörüldüğü, böylece Türkiye'nin Koreli firmalar için önemli bir üretim üssü haline gelmesinin beklendiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) derinleştirilmesi amacıyla 2013'de başlatılan hizmet ticareti ve yatırım müzakereleri Seul'de düzenlenen görüşmeler neticesinde tamamlandı.


Türkiye ile Güney Kore arasındaki STA kapsamında, taraflar arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin anlaşma 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe girdi. Bu kapsamda en geç 1 Ocak 2023 itibariyle iki ülke arasındaki ticarete konu eşyanın neredeyse tamamındaki gümrük vergileri kaldırılacak.

Nihat Zeybekci Görseli