11.07.2011

Türkiye, Azeriler için cazibe merkezi

Sabah - Azeri patronların ardından Azeri bankalar da İstanbul'un cazibesine kapıldı. İlk adımı Texnika Bank attı. 200.000’e yakın bireysel müşterisi olan banka İstanbul'da ofis açtı.

Son dönemde işlerini İstanbul'a taşıma kararı alan Azeri milyarderlerin ardından şimdi de Azerbaycan bankaları rotayı Türkiye'ye çevirdi. İki ülke arasında artan ticaret hacmi ve gelen turist sayısındaki yükselişe bir de kurulan yeni şirketler eklenince Azeri bankalar İstanbul'un yolunu tuttu. 9 milyon nüfusa sahip Azerbaycan'ın en büyük beş bankasından biri olan Texnika Bank, İstanbul'a ilk gelen Azeri banka oldu. 1993 yılında kurulan ve 200.000’e yakın bireysel müşterisi bulunan Texnika Bank, İstanbul'daki ilk ofisini açtı. Gerekli onayları alan ve Türkiye'de ilk bağlantısını kuran Azeri banka olan Texnika Bank'ın ardından iki Azeri bankanın daha ofis açmak ve Türkiye'de büyümek için fırsat kolladığı belirtiliyor.

Azeri menşeli şirketlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye'de 2010 yılında 2.479 yabancı şirket kuruldu. Bu şirketlerin arasında Azeri menşelilerin sayısı 136'yı buluyor.

Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıl 436.000 oldu. Azeri misafirlerin sayısında bu yıl patlama yaşandı; geçen yıl Ocak-Mayıs arasında Türkiye'ye gelen Azeri turist sayısı 159.000 iken bu yılın aynı döneminde sayı % 45 artışla 231.316'ya yükseldi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; azerbaycan; türk-azeri ticaret; türkiye azeri şirketler; azeri banka; texnika