12.11.2015

İstanbul, JLL’nin gelişen dünya şehirleri listesinde

Sabah - Kurumsal gayrimenkul danışmanlığı alanında hizmet veren JLL, "Şehir Endeksi ve Şehirlerin Yeni Dünyası" başlıklı araştırmasını tamamladı. Dünya şehirleri yerleşik, gelişen ve yeni olmak üzere üç ana kategoride sıralandı. İstanbul, Şangay, Pekin ve Sao Paolo ile birlikte 'gelişen dünya şehri' kategorisine girdi.


Araştırmada, bu üç şehir de orta ve büyük ölçekli ekonomilerin sosyal ve ekonomik başkentleri olarak nitelendirilerek, "Uluslararası şirketlerin ticaret ve yatırım alanlarındaki geçitleri konumundalar. Halen 'gelişen' olarak adlandırılsalar da gerçek birer 'dünya şehri' olma yolundalar" denildi. Araştırmaya göre, geniş ulusal ve bölgesel pazarlara geçiş kapısı olan bu şehirler, stratejik öneme sahip konumları ve dinamik işgücü pazarlarının avantajlarını kullanıp daha değerli sektörlere yükseliyor.


Araştırmada, İstanbul'un ekonomik karakteristiğinde öne çıkan alanlar ticaret, turizm ve ulaşım olarak sıralandı. İstanbul ve Santiago, bölgelerindeki en güçlü ulaşım sistemlerine sahip iki şehir olarak öne çıktı. Sao Paolo ve Mumbai ile birlikte bölgesel inovasyon merkezi haline gelen İstanbul'un, bu kapasitesini bir avantaja çevirmeye ve ticarileştirmeye başladığı da araştırmada belirtildi.

Gökdelen Görseli