13.05.2013

Türkiye'nin en büyük rüzgâr santrali hizmete girdi

Yeni Şafak - Enerjisa, 143 MW kurulu güçle Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali Balıkesir Rüzgar Enerji Santrali'ni (Balıkesir RES) açtı. Çanakkale ve Dağpazarı Rüzgar Santralleri'nin ardından Enerjisa'nın devreye aldığı üçüncü rüzgar santrali olan Balıkesir RES, yıllık tahmini 524 GWh elektrik üretecek. Enerjisa Balıkesir RES'in 135 milyon avro tutarındaki sendikasyon kredisi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılış töreninde Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına vurgu yaparak, 'Şimdi bulunduğumuz noktanın tam 2 katı daha fazla elektrik üretmemiz gerekiyor. Bunların hepsi sanayide, gelişen teknolojiyle kullanılacak' dedi.
Rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynakların, Türkiye'nin temel strateji ve politikaları arasında yer aldığını ifade eden Yıldız, ancak Türkiye'nin büyüme hızının, bu enerji kaynaklarının büyüme hızından fazla olduğuna dikkati çekti.
Bu yüzden kaynakların çeşitlendirilmesinin önemine işaret eden Yıldız, nükleer ve doğal gaz gibi diğer kaynakların da elektrik üretiminde kullanılması gerektiğini anlattı. Bakan Yıldız, geçen hafta Japonya ile çok önemli bir enerji anlaşması imzalandığını belirtti.


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler 'Enerjisa elektrik üretimine bugüne kadar 7 milyar TL yatırım yaptı. 2015 sonunda bu rakam 11 milyar TL'nin üzerine çıkmış olacak. Enerjisa'nın yatırımları güvenimizi yansıtıyor' dedi.


Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirten E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl ise sözlerine 'Bugün E.ON için önemli ve tarihi bir gün. Sabancı Holding ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığımız resmileştikten sonra ilk kez Enerjisa'nın bir rüzgar santralının açılışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir başka heyecan kaynağımız da Balıkesir RES'in Türkiye'nin en büyük rüzgar santralı olmasıdır. Bu, Enerjisa'nın çevre dostu teknolojiler kullanarak Türkiye'nin artan enerji talebini karşılamak için çalıştığının bir göstergesidir. Balıkesir RES, ayrıca Enerjisa'nın 2020 yılı için koyduğu 7,5 GW üretime ulaşma hedefinde önemli bir adımdır' dedi.

Rüzgar Tribüni Görseli