13.08.2015

Yabancı yatırımın üçte biri enerjiye

Dünya - Türkiye'ye bu yılın ilk yarısında yapılan doğrudan yabancı yatırımın yüzde 33'ü enerji ve madencilik sektörüne aktarıldı.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının verilerine göre, 2015'in ilk yarısında Türkiye'ye tarım, sanayi ve hizmet olmak üzere üç temel sektörde toplamda 4 milyar 356 milyon dolar yabancı yatırım yapıldı.  

 

Sanayi sektörlerinin alt kalemlerinden elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımına yapılan yatırım 1 milyar 275 milyon dolar olurken, madencilik ve taşocakçılığı alanı 185 milyon dolar yabancı yatırım çekti 

 

Böylece, bu iki alana yapılan yabancı yatırım toplamda 1 milyar 460 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti ve yılın ilk yarısında gerçekleşen yabancı yatırımın yüzde 33'ünü oluşturdu.  

 

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı alanında, Akkuyu Nükleer Santrali için ocakta Rusya'dan gelen 735 milyon dolarlık sermaye girişi söz konusu dönemde tek ülkeden yapılan en büyük yatırım oldu. Aynı alanda, şubatta 188 milyon dolar, martta 183, mayısta 165 milyon dolar yabancı yatırımı gelirken, nisan ve haziran aylarında bu rakam 2'şer milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 

 

Geçen yılın aynı döneminde elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımına 902 milyon dolar yatırım yapılmıştı. 

Nükleer Santral Görseli