13.09.2012

7 ayda 8.9 milyar dolar yatırım geldi

Milliyet - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012’nin 7 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin 8.9 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin, küresel olumsuzluklara rağmen uluslararası yatırımcılar için gözde ülkelerden biri olmaya devam ettiğini bildirdi. Çağlayan, Temmuz ayında ise uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 630 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.


Çağlayan, yatırım girişlerinin yüzde 77.4’ünün Avrupa Birliği kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, İngiltere’nin 1.96 milyar dolar, Avusturya’nın 1.42 milyar dolar ve Hollanda’nın 800 milyon dolar ile AB ülkeleri içinde ilk sıraları aldığını ifade etti.


Krize rağmen gelen bu yatırımların Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunu gösterdiğini vurgulayan Çağlayan, “Avro Bölgesi’ndeki 17 ülkenin 11’i henüz kriz öncesindeki ekonomik büyüklüklerine dönebilmiş değil. Avrupa’da durum buyken, bize gelen yabancı yatırımların devam etmesi Türkiye ekonomisinin başarısıdır” dedi.


En fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken sektörün 3.4 milyar dolarla imalat sanayi olduğunu belirten Çağlayan, imalat sanayinde 2 milyar dolarla gıda ve içecek imalatının ilk sırada, plastik ürünlerin 410 milyon dolarla ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
uluslararası doğrudan yatırım; yabancı yatırım; dyy; türkiye yabancı yatırım 2012; türkiyede doğrudan yatırım