14.01.2013

Soda külü üretiminde 1.3 milyar dolarlık Türk-Çin işbirliği

Star - Ciner Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kazan Soda Elektrik, Çinli Tianchen Corporation (TCC) mühendislik şirketi ile dünyanın en büyük soda külü ve kojenerasyon yatırımı yapmak için anlaşma imzaladı. Ankara’da hayata geçecek projeye toplam 1 milyar 350 milyon dolar yatırım yapılacak. 2 bin 200 kişinin istihdam edileceği tesisin yıllık 4 milyon 400 bin ton üretim ve 1 milyar 750 milyon dolar ihracat yapması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın konuk olduğu imza törenine, Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ile TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan katıldı.


Turgay Ciner, bu yatırımdan dolayı gurur duyduğunu belirterek “Soda külünde dünyada en büyük üretici oluyoruz. Üretilecek her bir dolar Türkiye’ye net döviz girdisi yaratacaktır” dedi.


Tianchen Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan ise işbirliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek “Müşterimiz ve Türk halkı için başarılı işler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu yatırım aynı zamanda Türkiye açısından bir istihdam da yaratacak” diye konuştu.


İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, trona maden rezervinin dünyada sayılı ülkelerde bulunduğunu belirterek, 1 milyar 100 milyon ton rezerv ile ABD’den sonra rezervde Türkiye’nin ikinci sırada olduğunu söyledi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ciner grubu; kazan soda elektrik; tianchen; tcc türkiye; soda külü üretimi; türkiye trona rezerv