14.05.2014

Dünya Yatırım Konferansı, TYDTA ev sahipliğinde İstanbul’da

2014 yılının Ocak ayından bu yana dünyanın 164 farklı ülkesinden 244 ulusal ve bölgesel yatırım ajansının üyesi bulunduğu Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) Başkanlık görevini yürüten Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) bu yıl 19.’su düzenlenen “Dünya Yatırım Konferansı”na İstanbul’da ev sahipliği yapıyor.


Üye yatırım ajansları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yatırımcılar, araştırmacılar, siyaset ve bilim adamlarını bir araya getiren WAIPA Dünya Yatırım Konferansı’nın açılış oturumu; TYDTA ve WAIPA Başkanı İlker Aycı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu’nun katılımları ile gerçekleşti.


Başkan Aycı, öncesinde katılımcıları Soma’da meydana gelen elim kazada hayatını kaybeden işçiler için bir dakika saygı duruşuna davet ettiği açılış konuşmasında, “Dünya ekonomisinin temel taşları üzerinde şekillenecek küresel ortaklıkların gelecekteki büyüme için bir son derece önemli olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Bu yıl 19.su düzenlenen Dünya Yatırım Konferansı; dünyanın en prestijli UDY (Uluslararası Doğrudan Yatırım) organizasyonu. Türkiye’nin Yatırım Ajansı olarak, uluslararası doğrudan yatırımlar konusundaki yeni akımları masaya yatırmak adına Konferans’a ev sahipliği yapıyor olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz. Yatırım ajansları arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesinin doğrudan yatırımlar konusunda önemli gelişmeleri de beraberinde getireceğine değinen Aycı; “Ajansımızın hazırladığı strateji ve Başkanlığımız çerçevesinde; WAIPA olarak en öncelikli hedefimiz dünyada şu an Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı gibi kuruluşların liderliğinde ilerleyen küresel yatırım alanındaki araştırmaların; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin değerlendirmeleri de göz önünde bulundurularak daha şeffaf, objektif ve tarafsız bir şekilde; WAIPA nezdinde yürütülmesi. Önümüzdeki dönem bu açıdan ciddi bir hazırlık dönemi olacak” dedi.


Açılış oturumunda katılımcılarına hitaben yaptığı konuşmada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye ekonomisine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Bakan Şimşek; "Türkiye'nin orta ve uzun vadede ekonomik göstergeleri güçlü durumda" diye konuştu. Şimşek, siyasi istikrar olmadan reformların yapılamayacağını, büyümeden ve refahtan bahsedilemeyeceğini kaydetti. Türkiye’de son 10 yılda elde edilen kazanımların kaynağının siyasi istikrar olduğuna işaret eden Şimşek, siyasi istikrar sayesinde faiz oranlarının 10 yıl önceki rakamlara göre 6-7 kat daha düşük seviyede olduğunu dile getirdi.


Konferansın ilk gününde, TYDTA ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve Azarbeycan yatırım ajansları arasında karşılıklı doğrudan yatırımların geliştirilmesi konusunda birer Mutabakat Zaptı imzalandı.

İlker Aycı Görseli