15.04.2014

Güneşe dev yatırım

Sabah - Uzun zamandır yatırımcının sırada beklediği 1.2 milyar avroluk güneş enerjisi yatırımları için geri sayım başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başvuruları inceliyor. Elazığ ve Erzurum bölgeleri için Mayıs ayında ihaleye çıkılacak. Üreteceği elektrik için devlete en çok para vermeyi taahhüt eden şirketler, güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayacak. Böylece güneş enerjisinden yerli elektrik üretimine de başlanmış olacak.


Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda Türkiye'de 600 megavatlık güneş enerjisi yatırımları için alanlar belirlemişti. Bu kapasite için 496 şirket 15 milyar avroyu bulacak 7 bin 863 megavatlık yatırım talebinde bulunmuştu. Ancak Türkiye Elektrik İletim A.Ş. ilk etapta sadece 600 megavatın devlet teşviki kapsamında yatırıma başlamasına onay vermişti. Bu kapsamda alınan başvurulardan uygun bulunan 258 proje onaylanarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderildi. İlk ihalelerin ardından yıl sonuna kadar Türkiye'de güneş enerjisinde tüm yatırım sürecinin tamamlanması bekleniyor.

 

Yetkililer, güneş enerjisi teknolojilerinin hızla ilerlediğini belirterek, "Güneş enerjisi üretmenin maliyeti hızla düşüyor. Bu nedenle bakanlık belli bir kota koydu. Bu yatırımların ardından daha büyük ikinci yatırımlar gündeme gelecek" dedi.

Güneş Paneli Görseli